Afbeelding
BDUMedia

Stembureaus voor vervroegd stemmen open

Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

HEUVELRUG (ANP) Deze ochtend zijn de stembureaus open gegaan waar vervroegd kan worden gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen. Bijna 13,6 miljoen mensen in 334 gemeenten kunnen een stem uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. 

Om de spreiding van kiezers te bevorderen zijn de stemlokalen drie dagen open. Dat is in alle gemeenten mogelijk, maar niet in alle stembureaus. Vandaag kunnen kiezers op zo’n 1700 plekken terecht. Het grootste deel gaat pas open op woensdag, de ‘echte’ verkiezingsdag.

Het eerste stembureau ging al om 6.00 uur open op het station van Harderwijk. De meeste reguliere stemlokalen gingen pas om 7.30 open. Stemmen kan met een geldige stempas en een geldig identiteitsbewijs. Een identiteitsbewijs is geldig om mee te stemmen als het niet langer dan vijf jaar verlopen is.

Om 21.00 uur sluiten de stemlokalen weer. Daarna blijven de stembussen met daarin de stembiljetten gesloten. Stembureauleden stellen wel vast hoeveel kiesgerechtigden hebben gestemd, door het aantal geldige stempassen en volmachtbewijzen te tellen. De gemeente vervoert de stembussen, stempassen en volmachten naar een veilige opslag. De sleutel van elke stembus wordt apart vervoerd en het vervoer van de spullen gebeurt altijd door minimaal twee personen. De stemmen die op maandag en dinsdag vervroegd zijn uitgebracht, worden woensdag overdag geteld.

Bekijk op onderstaande kaart waar in onze gemeente je vandaag, morgen en woensdag kan gaan stemmen.


advertentie
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 5 uur geleden
Afbeelding
Peer Kalk uit Doorn strijdt met waterstofboot in Monaco om de wereldtitel 7 uur geleden
Afbeelding
Win een mooie prijs met je zomerfoto 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Maarn op weg naar duurzame wijken 13 uur geleden
Afbeelding
Open tuin bij Hindersteyn 29 jun, 16:49
Afbeelding
Burgemeester Naafs sluit woning in Doorn 29 jun, 13:47
PREMIUM
Afbeelding
Onrust rond varkensbesluit; politieke zorgen over uitbreiding veehouderij 29 jun, 12:33