Afbeelding
Archief BDUmedia

D66 wil Heuvelrugse CO2-uitstoot in kaart brengen

29 september 2020 om 14:02 Politiek

HEUVELRUG D66 wil dat Utrechtse Heuvelrug de CO2-uitstoot in de gemeente beter in de gaten gaat houden. Als het aan raadslid Lennart van der Burg ligt, laten burgemeester en wethouders de emissie van het broeikasgas koolstofdioxide voortaan nauwkeurig monitoren. Ook vindt Van der Burg dat de gemeente zich bij de nieuwe, scherpere klimaatdoelstelling van de EU moet aansluiten. 

Michiel Schaaij

Volgens het D66-raadslid bestaat er binnen de Heuvelrugpolitiek verwarring over de precieze getallen bij het terugdringen van de lokale CO2-uitstoot. Dat komt onder andere omdat de gemeenteraad eerder zijn eigen, strengere eisen losliet en overstapte op de landelijke klimaatdoelstelling. Daarin ligt de lat wat lager.

REDUCTIE Volgens het landelijke klimaatakkoord en de Haagse klimaatwet moet de uitstoot van koolstofdioxide in 2030 met 49 procent zijn verminderd, ten opzichte van 1990. De Europese Commissie heeft dat percentage inmiddels verhoogd naar 55 procent. Het is echter onduidelijk hoe het ervoor staat met de plaatselijke CO2-emissie. 

MONITORING Tot dusver kon het Heuvelrugcollege geen helderheid geven over de historische en huidige uitstoot binnen de gemeentegrenzen. Maar Van der Burg wil dat raadsleden duidelijker aan inwoners kunnen laten zien, welke kant het op moet met de Heuvelrugse klimaatdoelstelling. Het college zou daarvoor de samenwerking kunnen zoeken met de provincie. Die werkt aan een nieuw monitoringsinstrument op gebied van CO2-vermindering. 

ACHTERHAALD Verder wil D66 dat de gemeente, in navolging van de Europese Unie, haar doelstelling voor het terugdringen van het broeikasgas verhoogt naar 55 procent. Het huidige percentage van 49 procent is volgens Van der Burg achterhaald, ook al omdat het kabinet Rutte zou hebben toegezegd zich achter het nieuwe EU-beleid te scharen. Volgende week wordt er in de gemeenteraad gestemd over de amendementen van de links-liberalen. 

advertentie
advertentie