SGP-er Bertrick van den Dikkenberg achter het spreekgestoelte in de Statenzaal
SGP-er Bertrick van den Dikkenberg achter het spreekgestoelte in de Statenzaal Frans Hazeleger

SGP: ‘Snelheid maken met aanpak Donderbergrotonde’

Politiek Deel je nieuws

Als het aan de SGP in de provincie Utrecht ligt, wordt de Donderbergrotonde in Leersum zo snel mogelijk aangepakt. Om dat te bereiken dient Statenlid Bertrick van den Dikkenberg tijdens de Statenvergadering van komende woensdag samen met VVD en 50 Plus een motie in.


Al jaren wordt er in de provincie gesproken over de aanpak van de Donderbergrotonde in Leersum. Aanleiding zijn de dagelijks terugkerende files in de spits. Het vorige college was voornemens de doorstromingsproblemen op te lossen met een by-pass. In die plannen verloren de fietsers hun voorrangspositie. De veiligheid van de fietsers is echter nu al een probleem op de rotonde. Zeker in de spits wordt de rotonde gepasseerd door scholieren en andere fietsers. Het plan van de by-pass met veranderde voorrangsregeling is nu van tafel.


Het nieuwe college is voornemens op korte termijn maatregelen te nemen waarmee de situatie van fietsers veiliger moet worden en hun voorrangspositie duidelijker. Over een definitieve oplossing wil het college echter pas in het voorjaar van 2021 beslissen. Men wil afwachten of de rotonde onderdeel wordt van een snelfietsroute. De normen voor zo’n route zijn heel anders dan bij een gewone fietsroute. Intussen ligt er echter een rapport waaruit naar voren komt dat er drie mogelijke structurele oplossingen zijn: één met verkeerslichten, één met verkeerslichten én een fietstunnel en één met een turborotonde en een fietstunnel.


In de motie vragen SGP, VVD en 50 Plus om deze drie opties zo snel mogelijk door te rekenen en de doorrekening voor te leggen aan de Staten, zodat de Staten eerder dan in 2021 kunnen besluiten over de aanpak van de Donderbergrotonde. SGP-Statenlid Bertrick van den Dikkenberg: ‘We praten al sinds jaar en dag over deze rotonde. We moeten nu doorpakken en niet nog verder de vertraging ingaan. Op dit kruispunt komt alles samen: veiligheid van fietsers, doorstroming van auto’s, doorstroming van OV. Daarom zeggen wij: nu gas geven.’


Over de motie wordt woensdagmiddag gestemd.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Onrust door plan voor zonneveld in Overberg: ‘De mensen voelen zich niet gehoord’ 1 uur geleden
Afbeelding
Weer landelijke ophokplicht pluimvee wegens opleving vogelgriep 14 uur geleden
Afbeelding
Politieke partijen buurgemeenten zoeken oplossing veiligheid fietsende leerlingen gisteren
Afbeelding
Heuvelrugpolitiek wil geen omgekeerde vlaggen meer 4 okt, 13:18
Afbeelding
Slechts één inzittende betrokken bij politieachtervolging die eindigde met aanrijding in Driebergen 4 okt, 12:31
PREMIUM
Afbeelding
Herstel van schade door valwind in Leersum kan beginnen 4 okt, 12:00
Afbeelding
Van Barneveld helpt door brand getroffen bakker uit Doorn 4 okt, 08:27