SGP-er Bertrick van den Dikkenberg achter het spreekgestoelte in de Statenzaal
SGP-er Bertrick van den Dikkenberg achter het spreekgestoelte in de Statenzaal Frans Hazeleger

SGP: ‘Snelheid maken met aanpak Donderbergrotonde’

Politiek Deel je nieuws

Als het aan de SGP in de provincie Utrecht ligt, wordt de Donderbergrotonde in Leersum zo snel mogelijk aangepakt. Om dat te bereiken dient Statenlid Bertrick van den Dikkenberg tijdens de Statenvergadering van komende woensdag samen met VVD en 50 Plus een motie in.


Al jaren wordt er in de provincie gesproken over de aanpak van de Donderbergrotonde in Leersum. Aanleiding zijn de dagelijks terugkerende files in de spits. Het vorige college was voornemens de doorstromingsproblemen op te lossen met een by-pass. In die plannen verloren de fietsers hun voorrangspositie. De veiligheid van de fietsers is echter nu al een probleem op de rotonde. Zeker in de spits wordt de rotonde gepasseerd door scholieren en andere fietsers. Het plan van de by-pass met veranderde voorrangsregeling is nu van tafel.


Het nieuwe college is voornemens op korte termijn maatregelen te nemen waarmee de situatie van fietsers veiliger moet worden en hun voorrangspositie duidelijker. Over een definitieve oplossing wil het college echter pas in het voorjaar van 2021 beslissen. Men wil afwachten of de rotonde onderdeel wordt van een snelfietsroute. De normen voor zo’n route zijn heel anders dan bij een gewone fietsroute. Intussen ligt er echter een rapport waaruit naar voren komt dat er drie mogelijke structurele oplossingen zijn: één met verkeerslichten, één met verkeerslichten én een fietstunnel en één met een turborotonde en een fietstunnel.


In de motie vragen SGP, VVD en 50 Plus om deze drie opties zo snel mogelijk door te rekenen en de doorrekening voor te leggen aan de Staten, zodat de Staten eerder dan in 2021 kunnen besluiten over de aanpak van de Donderbergrotonde. SGP-Statenlid Bertrick van den Dikkenberg: ‘We praten al sinds jaar en dag over deze rotonde. We moeten nu doorpakken en niet nog verder de vertraging ingaan. Op dit kruispunt komt alles samen: veiligheid van fietsers, doorstroming van auto’s, doorstroming van OV. Daarom zeggen wij: nu gas geven.’


Over de motie wordt woensdagmiddag gestemd.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 11 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 13 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 16 uur geleden
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 15 aug, 16:52