Afbeelding
Foto: Getty Images

Wat is beheerd beleggen en waarom zou je het overwegen?

16 januari 2024 om 13:24 Partnercontent

Beleggen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Nog nooit hadden Nederlandse particulieren zoveel geld belegd op de beurs als nu. Zelf beleggen is echter niet voor iedereen weggelegd. Voor mensen die het beleggen liever uitbesteden, is er beheerd beleggen. Maar wat is beheerd beleggen precies en waarom zou je het overwegen? In dit artikel leggen we het je uit!

Beheerd beleggen uitgelegd
Beheerd beleggen is minder ingewikkeld dan het klinkt. Bij beheerd beleggen kies je ervoor om jouw spaargeld te laten beleggen door een vermogensbeheerder. De vermogensbeheerder houdt hierbij rekening met jouw risicoprofiel. Vind je het prima om wat meer risico te lopen en zo een grotere kans te hebben op een hoger rendement? Dan belegt de vermogensbeheerder jouw geld meer in aandelen en wat minder in bijvoorbeeld obligaties. Houd je juist minder van risico, dan zal juist een groter deel van jouw inleg in minder risicovolle producten worden belegd. De kans dat je dan een groot deel van je inleg verliest, is lager. Tegelijkertijd maak je ook minder kans op een hoger rendement.

Waarom beheerd beleggen?
Veel mensen maken gebruik van beheerd beleggen, maar er zijn ook genoeg mensen die hun beleggingen zelf doen. Wanneer zou je moeten kiezen voor beheerd beleggen?

Als je zelf geen interesse hebt in beleggen
Vaak hoor je op feestjes of op TV mensen praten over de beurs, aandelen en beleggen. Als je bij jezelf merkt dat je hier niet warm van wordt, dan is het waarschijnlijk een beter idee om te kiezen voor beheerd beleggen, dan om zelf je beleggingen te doen. Zonder echte interesse in beleggen, is het moeilijk om er de nodige tijd en aandacht aan te besteden.

Als je de risico’s van beleggen zelf niet goed kunt inschatten
Zoals we eerder al aangaven, belegt een vermogensbeheerder volgens jouw risicoprofiel. Dat is belangrijk, want je wilt de kans zo klein mogelijk houden dat je beleggingsportefeuille grote verliezen maakt, terwijl je hier slecht tegen kunt. Dit is echter wel wat er vaak gebeurt bij mensen die het beleggen in eigen handen nemen. In tegenstelling tot een vermogensbeheerder beleggen zij vaak in slechts enkele, vaak relatief volatiele aandelen en hebben ook nog een korte termijn scope. Dit brengt grotere risico’s met zich mee dan de meeste mensen zich kunnen veroorloven.

Niet genoeg geld voor beheerd beleggen?
Om te kunnen starten met beheerd beleggen, heb je wel een beetje kapitaal nodig, vaak een paar duizend euro. Niet iedereen heeft dat natuurlijk op de bank staan. Als jij jezelf hierin herkent en je wilt toch starten met beheerd beleggen, dan is het tijd om eerst te starten met sparen. Hiervoor zijn online tal van handige spaartips te vinden. Met die tips kun je aan het einde van de maand meer geld, wat je vervolgens kunt laten renderen door middel van (beheerd) beleggen.

MeDirect Bank is een handelsnaam van MeDirect Bank (Malta) plc, geregistreerd onder bedrijfsnummer C34125, MeDirect heeft een vergunning van de Malta Financial Services Authority om bankactiviteiten uit te voeren in overeenstemming met de Maltese Banking Act (Cap. 371) en beleggingsdiensten onder de Maltese Investment Services Act (Cap. 370).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie