Afbeelding
Foto: Unsplash

Waarom zou je lenzen met een cilinder dragen en hoe weet je of je deze lenzen nodig hebt?

6 september 2023 om 16:49 Partnercontent

Veel mensen dragen lenzen met een cilinder, ook wel torische lenzen genoemd. Die cilinder zegt niets over de mate waarin iemand de dingen van dichtbij of veraf scherp ziet. Lenzen met een cilinder hebben namelijk uitsluitend betrekking op de vorm van het oog. Hoe dit precies zit, lees je hieronder!

Torische lenzen om te corrigeren voor astigmatisme
Zoals de naam al zegt, zijn oogbollen bol. Toch is niet ieder oog perfect rond en dat heeft gevolgen voor de lenzen die je kunt dragen. Reguliere lenzen zijn namelijk ontworpen voor ronde ogen, zodat mensen met ronde ogen weer scherp kunnen zien. Mensen die echter ovaalvormige ogen hebben (denk bijvoorbeeld aan de vorm van een rugbybal), kunnen reguliere lenzen niet net zo prettig dragen als mensen met bolvormige ogen. De vorm klopt immers niet, waardoor mensen met ovaalvormige ogen wazig zien met lenzen die wel op de juiste sterkte gemaakt zijn. Dat jouw ogen ovaalvormig zijn, wordt ook wel astigmatisme genoemd en een cilinder in een lens kan voor deze andere bolling corrigeren. Op die manier kunnen mensen met astigmatisme door torische lenzen alsnog scherp kijken.

Hoe weet ik of ik lenzen met een cilinder nodig heb?
Als je vermoedt dat jouw ogen niet bolvormig maar ovaalvormig zijn, dan is het belangrijk om een bezoekje aan de opticien te brengen. Willekeurig torische contactlenzen bestellen heeft immers weinig zin, als je alleen vermoedt dat je astigmatisme hebt. Een opticien kan met de juiste apparatuur meten of jouw ogen inderdaad ovaalvormig zijn en in welke mate. Hieruit kan vervolgens blijken of er lenzen op maat gemaakt moeten worden of dat er een merk bestaat dat de juiste lenzen voor jouw ogen verkoopt. Zo weet je precies welke torische lenzen je online moet bestellen en zitten de lenzen als het goed is als gegoten. Verwar torische lenzen trouwens niet met multifocale lenzen bestellen! Dit zijn heel andere contactlenzen, bedoeld ter vervanging van een leesbril. 

Geen ovaalvormige ogen, maar toch wazig zicht
Het kan natuurlijk zijn dat je wazig ziet met je lenzen, maar dat er helemaal geen sprake is van astigmatisme. Ook in dat geval heeft het weinig zin om jezelf te diagnosticeren, aangezien een opticien precies kan onderzoeken wat er aan de hand is en anders kan doorverwijzen naar een oogdeskundige in het ziekenhuis. Blijf niet thuis zitten met vragen, maar informeer bij je opticien wat er aan de hand kan zijn en laat hen je helpen uit te zoeken wat je wazige zicht kan veroorzaken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie