Afbeelding
Foto: JESHOOTS.COM via Unsplash

Factoring voor zzp’ers: Hoe het werkt en waarom het voor jou kan werken

9 mei 2023 om 07:37 Partnercontent

Als zzp’er heb je veel vrijheid, maar ook veel verantwoordelijkheden. Naast je werkzaamheden moet je namelijk ook de financiële administratie bijhouden. Het kan voorkomen dat een opdrachtgever niet op tijd betaalt, waardoor je als zzp’er in de problemen kunt komen. Gelukkig is er een oplossing: factoring. In deze blog leggen we uit wat factoring inhoudt, hoe het werkt en waarom het voor jou als zzp’er kan werken.

Wat is factoring?

Factoring voor zzp of mkb is een financieringsvorm waarbij je als zzp’er of mkb’er je facturen kunt verkopen aan een factormaatschappij. Dit betekent dat je je facturen niet meer zelf hoeft te incasseren, maar dat de factormaatschappij dit voor jou regelt. De factormaatschappij betaalt je binnen enkele dagen een het factuurbedrag uit, afhankelijk van de factormaatschappij en de afspraken die je hebt gemaakt. Zo hoef je niet meer te wachten op betaling en heb je snel geld op je rekening. Hier zijn natuurlijk wel kosten aan verbonden. Een factoringbedrijf houdt een paar procent van het factuurbedrag in, maar maakt het resterende bedrag direct binnen 48 uur naar je rekening over.

Waarom kan factoring voor jou werken?

Factoring voor het mkb of zzp kan werken om verschillende redenen. Ten eerste hoef je niet meer te wachten op betaling van je opdrachtgevers, waardoor je snel geld op je rekening hebt en je facturen op tijd kunt betalen. Dit kan je helpen om liquiditeitsproblemen te voorkomen. Ten tweede neemt de factormaatschappij het risico op non-betaling over, waardoor jij als ondernemer minder risico loopt en je je kunt focussen op je werkzaamheden. Ook kan factoring je helpen om te groeien als ondernemer, doordat je meer financiële ruimte hebt om nieuwe opdrachten aan te nemen en te investeren in je bedrijf. Tot slot kan factoring ook bijdragen aan een verbetering van je cashflow en je bedrijfsresultaat, doordat je sneller beschikking hebt over liquide middelen.


Factoring kan voor zzp’er en mkb’ers een goede oplossing zijn om snel en gemakkelijk aan extra financiële middelen te komen en liquiditeitsproblemen te voorkomen. Doordat de factormaatschappij het risico op non-betaling overneemt, hoef jij je als ondernemer minder zorgen te maken over de financiële risico’s van je bedrijf. Het is echter wel belangrijk om rekening te houden met de factoring kosten en deze af te wegen tegen de voordelen die factoring kan bieden. Maak daarom altijd een weloverwogen keuze en vergelijk verschillende factormaatschappijen om de beste deal te vinden die past bij jouw specifieke situatie als zzp’er of mkb’er.

advertentie
advertentie