Afbeelding
Foto: Horren.com

Dit is de reden waardoor we last van winterse muggen hebben

Partnercontent

Merk je de afgelopen weken plots muggen in je slaapkamer op? Dan ben je niet de enige. Vrij veel mensen hebben ‘geklaagd’ over de aanwezigheid van muggen in de winter. Normaal gesproken zouden muggen in deze tijd van het jaar afwezig zijn, maar we zitten in een vrij uitzonderlijke situatie.

Een vrij uitzonderlijke situatie waar meerdere instanties reeds onderzoek naar hebben gedaan. Deze instanties wilden het antwoord op de vraag vinden wáárom we nu plots winterse muggen hebben. In de afgelopen decennia was hier nooit sprake van, maar dit jaar plots wel. De verschillende instanties kwamen uiteindelijk op één en dezelfde conclusie uit; de klimaatopwarming.

Opwarming van de aardbol

Dat de aardbol aan het opwarmen is, is reeds bekend. Al jarenlang proberen allerlei instanties hier iets tegen te doen, maar met weinig resultaat vooralsnog. De natuur is op dit moment nog te sterk om zich te laten leiden door menselijke ingrepen.

Feit is wel dat de opwarming van de aardbol voor verstrekkende gevolgen zorgt. Door deze opwarming stijgt de gemiddelde temperatuur al tientallen jaren achter elkaar. Een jaarlijkse gemiddelde stijging van bijvoorbeeld 0,1 graden Celsius lijkt niet al te veel, maar schijnt bedriegt in dit geval. Dat is althans hetgeen waar meerdere instanties hun zorgen over uitspreken.

Een jaarlijkse stijging van 0,1 graden Celsius zorgt binnen 10 jaar voor een stijging van 1 graden Celsius. Als dit bijvoorbeeld dertig jaar lang aanhoudt, is het plots een stijging van 3 graden Celsius. Schrikbarend volgens veel experts.

Aanwezigheid van steekmuggen

De opwarming van de aarde heeft nu ook zijn invloed op de aanwezigheid van muggen. Normaal gesproken leven muggen in ons land alleen in het voorjaar en in de zomer. In die periode kunnen zij aangenaam leven en steken zij maar al te graag mensen.

Normaal gesproken zou dit vanaf het najaar stoppen. Vanaf die periode werd het immers te koud voor de muggen, waardoor ze niet meer konden overleven. Doordat de gemiddelde temperatuur op de aardbol stijgt, is het najaar een stuk zachter geworden. Het zachte najaar heeft er dit jaar dan ook voor gezorgd dat de muggen helemaal niet gedood zijn. Integendeel zelfs; door het zachte najaar hebben de muggen zich flink voort weten te planten.

Het gevolg hiervan merk je in je slaapkamer. Je hoort de muggen zoemen, je wordt gestoken door de muggen en je hebt mogelijk last van muggenbulten. De kans bestaat zelfs dat je tijdens een kerstdiner opeens last van een jeukende muggenbult krijgt. Bizar, maar volgens de experts wel de harde actualiteit.

Wat kun je doen tegen winterse muggen?

Als je zelf ook last van muggen in de winter hebt, wil je hier ongetwijfeld iets aan doen. Eén van de mogelijkheden die je hebt, is om DEET op te smeren. Je kunt echter ook voor plaatsing van een plisse hordeur en/of een klamboe kiezen. Van deze drie producten is de wetenschappelijke werking in ieder geval bewezen. De experts wijzen hierbij ook op het gevaar van een muggenstekker en een muggenlamp; de werking hiervan is namelijk niet wetenschappelijk bewezen.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 22 uur geleden
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47
Afbeelding
Welzijn, een levensnoodzaak! Column 11 aug, 16:00
Afbeelding
Groot feest tijdens La Vuelta bij De Markies van Carabas 11 aug, 13:00