Afbeelding
Internet

Internet in Maarn en Driebergen: wat zijn de opties?

Partnercontent

De tarieven voor vast internet zijn de afgelopen jaren alleen maar gestegen. Ook oud-klanten worden jaarlijks geconfronteerd met prijsverhogingen, bij bijna alle providers in Nederland. Omdat glasvezel in Maarn en Driebergen nog niet breed is aangelegd, valt de keuze al snel op de kabel of VDSL. In dit artikel wat tips om je internet, tv en bellen abonnement qua prijs zo aantrekkelijk mogelijk te houden zonder in te leveren op snelheid of mogelijkheden.

In Doorn is glasvezel al enige tijd aangelegd, in Maarn en Driebergen-Rijsenburg helaas nog niet. Voor de snelste internetverbinding moet je dan al snel naar kabelinternet van Ziggo, maar dat is niet voor iedereen de beste optie gezien de relatief hoge prijs. Ziggo levert in Utrecht, de Meern en Vleuten tegenwoordig al snelheden van 1 Gb (1.000 Mb/s). De verwachting is dat deze snelheid op korte termijn landelijk beschikbaar wordt. Is de prijs van van Ziggo een probleem, dan ben je aangewezen op VDSL over de telefoonlijn. De meeste inwoners van Maarn en Driebergen kiezen dan ook voor deze internetverbinding. Op VDSL is de concurrentie erg groot, ruim 10 providers hebben een divers aanbod van alles in 1 pakketten, tot alleen de combinatie van internet en tv of losse internetabonnementen.

Werkelijke snelheid
Het grote nadeel van VDSL is het snelheidsverlies. Het is erg belangrijk om naar de werkelijke snelheid te kijken in plaats van de geadverteerde snelheid. Er zit in veel gevallen namelijk vaak een verschil tussen de snelheid waar je voor betaalt en wat je uiteindelijk krijgt. Het is natuurlijk zonde om te betalen voor een snelheid als je maar de helft aan snelheid geleverd krijgt.

Dit verschil in snelheid is bij VDSL over de telefoonlijn te wijten aan de kwaliteit van de koperdraad en de afstand van je woning naar de wijkcentrale. Woon je ver van de straatkast of wijkcentrale, dan kan het zomaar zijn dat je maar 10% van de snelheid ontvangt die andere mensen in je straat wel halen. Bij het vergelijken van internet op een goede vergelijkingssite, maar ook op de sites van de providers vind je tegenwoordig de te verwachten snelheid op een specifiek adres. In Driebergen-Rijsenburg ligt deze gemiddelde snelheid op 76,9 Mb en in Maarn zelfs nog iets hoger. Voor normaal gebruik is dit al ruim voldoende.
Tegenwoordig wordt er steeds minder (illegaal) gedownload zoals vroeger, bijna alles kijk je streamend en dan heb je aan bijvoorbeeld aan een snelheid van 50 Mb ruim voldoende. Het kiezen voor supersnel kabelinternet is dus eigenlijk alleen slim als je echt veel snelheid nodig hebt, want in de praktijk is het vaak een stuk duurder dan VDSL.

Wat heb je verder nog nodig?
Kijk je echt nog veel ‘ouderwets’ tv of kijk je toch meer Videoland, NLZiet en Netflix? Deze streamingdiensten zijn ook niet gratis en kosten vaak ongeveer een tientje per maand. Het zou dan zonde zijn, daarnaast ook nog voor ruim tien euro per maand te betalen voor interactieve tv. Kijk dus eens goed waar je werkelijk nog gebruik van maakt, ook voor de tweede tv op de slaapkamer.
En hoe zit het met interactieve tv? Een standaard uitgebreid pakket met meer dan 100 zenders klinkt leuk, maar kijkt u dit ook daadwerkelijk? De meeste mensen in Nederland kijken eigenlijk alleen maar naar de standaard kanalen zoals RTL4, SBS 6 en NPO1. Verschillen bij interactieve tv zitten vaak in zenderaanbod, de mogelijkheid (en kosten) voor opnemen en aanvullende premium-zenders zoals FOX Sports. Vergelijk dus even goed uw huidige situatie met de aanbiedingen die nu worden gedaan. Overstappen is namelijk zo geregeld; de nieuwe provider zegt uw oude abonnement gewoon voor u op wanneer het nieuwe abonnement wordt geleverd.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 1 uur geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 5 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04