
Renger de Bruin vertelt in Leersum over adel en ridderschap
25 september 2023 om 22:06 Overig Deel je nieuwsWellicht hebt u op RTV Utrecht het programma “Adel in Utrecht” gezien, met historicus Renger de Bruin. Hij is ook de auteur van het recent verschenen boek Adel en Ridderschap in Utrecht. Op uitnodiging van de Historische Vereniging Leersum vertelt hij op woensdag 4 oktober over de boeiende geschiedenis van de Utrechtse adel, met natuurlijk bijzondere aandacht voor de Utrechtse Heuvelrug.
Het verhaal van de adel begint meer dan 1500 jaar geleden. De Bruin vertelt: “De oorsprong van de Utrechtse adel onttrekt zich aan ons oog als een bosrand op de Heuvelrug tijdens een mistige zonsopgang in de herfst. Maar toch is er iets over bekend. Opgravingsvondsten uit de vroege middeleeuwen wijzen al op een erfelijke bovenlaag in de samenleving.” Zijn boek, het resultaat van jarenlang onderzoek, is een verhaal van opkomen, verdwijnen en zich handhaven van talrijke geslachten.
Langbroek en Leersum
De Bruin: “Leersum ligt midden in een kerngebied van de Utrechtse adel. Aan de nabij gelegen Langbroekerwetering werd in de dertiende en veertiende eeuw een hele rij woontorens gebouwd, waaruit zich later complete kastelen als Sterkenburg, Lunenburg en Sandenburg ontwikkelden. En binnen de voormalige gemeente Leersum lagen twee belangrijke kastelen: Broekhuizen en Zuylestein.” De lotgevallen van de adel zijn bepaald door oorlogen, revoluties, epidemieën, economische crises, maar ook door tijden van vrede en voorspoed. Naast deze invloeden van buitenaf zijn er de individuele factoren van verstandige of onverstandige beslissingen, ziekte en sterfgevallen.
Niet alleen een mannenwereld
De geschiedenis van ridders, baronnen en jonkheren impliceert een mannenwereld, maar De Bruin wijst ook op krachtige vrouwen als Margaretha Turnor, die de herbouw van kasteel Amerongen leidde, en de kritische schijfster Belle van Zuylen. De Tweede Wereldoorlog kostte het leven aan de Leersumse verzetsstrijdster jkvr. Jeanne Pauw van Wieldrecht. Haar zusje Agnies heeft later op beeldende wijze de leefwereld en het taalgebruik van de adel in de twintigste eeuw beschreven.
Heel Holland bakt
Er zijn nu nog adellijke families die het volhouden op voorvaderlijke kastelen, waarvan zij de exploitatie rond proberen te krijgen, bijvoorbeeld door een televisieprogramma als Heel Holland Bakt mogelijk te maken. De Bruin: “Ook het erfgoed van de adel, zowel materieel als immaterieel, wordt voor het nageslacht bewaard door stichtingen en verenigingen. Een van de instellingen die het erfgoed van de adel bewaren, is de Ridderschap van Utrecht, die het initiatief tot het boek heeft genomen.”
Aanvang: woensdag 4 oktober 2023 om 20:00 uur
Locatie: De Binder Hoflaan 29 Leersum
Inloop vanaf 19:30 uur
Toegang is gratis.

