Afbeelding

Historische tuinmuur Broekbergen wordt eindelijk gerestaureerd

13 juli 2022 om 15:35 Overig Deel je nieuws

Een aantal jaren geleden waaide een deel van de uit 1889 daterende Rijks-monumentale tuinmuur van buitenplaats Broekbergen in Driebergen gedeeltelijk om. Broekbergen heeft lang moeten wachten tot er weer ambachtelijke restauratiemetselaars beschikbaar waren die met kalkmortel kunnen metselen. Nu ze er zijn kan de restauratie van de muur, die zichtbaar is vanaf de Engweg en de Gooyer Wetering, nog dit jaar eindelijk kan worden afgerond.

De historische stenen van de omgewaaide muur zijn zoveel mogelijk afgebikt en worden bij deze restauratie hergebruikt. Helaas zijn de muurdelen die ooit met cementmortel zijn gerepareerd onbruikbaar voor hergebruik.

In de ambachtelijke steenfabriek langs de Rijn in Heteren heeft Broekbergen identieke muurstenen laten bakken als aanvulling.

Het grote voordeel van kalkmortel is de herbruikbaarheid van stenen doordat kalkmortel goed af te bikken valt en cement niet.

Ook kan kalkmortel de lengte-veranderingen van een muur door hoge en lage buitentemperaturen goed opvangen door de plasticiteit, zodat geen lelijke dilatatievoegen nodig zijn zoals bij cement.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie