Afbeelding

Tweeling Anne en Loes uit Driebergen winnen wedstrijd Veteranenvaandel van het Nationaal Comité Veteranendag

24 juni 2022 om 10:53 Overig Deel je nieuws

Het Nationaal Comité Veteranendag schreef in aanloop van de Nederlandse Veteranendag op 25 juni een wedstrijd onder jongeren uit om hen te vragen een vaandel te ontwerpen die alle veteranen eert. De wedstrijd is in samenwerking met het #Vteam van het vfonds, hoofdpartner van het Nationaal Comité, opgezet. De jury beoordeelde alle inzendingen en koos de tweeling Anne en Loes van Schuppen uit Driebergen uit als winnaars van de wedstrijd. Het winnende vaandel wordt op het Malieveld tentoongesteld en Z.M. de Koning ontvangt een miniatuur van het vaandel. 

Dit jaar vindt een bijzondere vaandelceremonie plaats. Het toekennen van de vaandelopschriften geldt als één van de hoogste (dapperheids) onderscheidingen die een Nederlandse militaire eenheid ten deel kan vallen. De laatste toekenning vond plaats in 2013. De unieke gelegenheid vormde de aanleiding voor het uitschrijven van de wedstrijd. Uit heel het land zonden jongeren vaandels in met hun eerbetoon aan veteranen. Bij het insturen van de vaandel voegde iedereen een filmpje toe, waarin ze uitlegden wat het verhaal achter het vaandel was.

Een groot compliment voor alle vaandels

De inzendingen werden beoordeeld op drie criteria, namelijk motivatie, inzet en creativiteit. De jury bestaande uit Pieternel van Kempen (veteranenkunstenaar en ontwerper van de Witte Anjer Prijs 2022), Dennis Kroon (veteraan en zanger) en Koos Sol (lid campagneteam van het Nationaal Comité Veteranendag) bogen zich over de vaandels. Koos Sol vertelt enthousiast: “Het is ontzettend leuk dat we zoveel inzendingen ontvingen. De jongeren hebben goed nagedacht over het ontwerp van hun vaandels en welke boodschap ze aan onze veteranen willen meegeven. Daar geven we alle  inzenders een groot compliment voor.Het vaandel van Anne en Loes scoorde het hoogst op de drie criteria.” 

Respect voor alle veteranen

Anne en Loes maakten het vaandel samen met hun vriendinnen Roos en Sophie. In de video vertellen Anne en Loes over het proces achter hun ontwerp: “We hebben eerst twee mindmaps gemaakt: eentje over veteranen en eentje over Veteranendag. Ook hebben we een veteraan geïnterviewd over haar ervaringen en wat ze tijdens haar missies heeft gedaan. We hebben geleerd dat alle veteranen bij elke missie weer hun steentje bijdragen aan het opbouwen van vrede ergens op de wereld. Dat doen ze door samen te werken met elkaar en met de mensen daar. De stenen op ons vaandel symboliseren alle veteranen en het werk dat ze doen of hebben gedaan. Daarom zijn ze de basis van ons vaandel. Na hun eerste missie krijgen ze een medaille en de zilveren roos voor hun thuisfront, waarop ze heel trots zijn.” 

Anne en Loes zijn eregast op de Nederlandse Veteranendag. Zij mogen samen met andere deelnemers van de wedstrijd meekijken naar de ceremonie in de Koninklijke Schouwburg, waar ook Z.M. de Koning en premier Rutte aanwezig zijn. Hun Veteranenvaandel krijgt bovendien een ereplaats in de vaandel-expositie op het Malieveld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie