Afbeelding
Dorpsjournalist.nl

Gemeente brengt woonvisie 2021 uit

19 augustus 2020 om 15:10 Overig

HEUVELRUG De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft een Woonvisie waarin de ambities en beleidsdoelen van de gemeente staan voor het gemeentelijk woonbeleid. Elk jaar dienen alle woningcorporaties bij de gemeente een overzicht in met hun plannen op basis van de huidige woonvisie. Dit wordt ’Het bod op de woonvisie’ genoemd. Het college heeft op 18 augustus positief gereageerd op het bod van de federatie corporaties (Heuvelrug Wonen, Rhenam Wonen en Woningbouwvereniging Maarn) en hun huurdersorganisaties en gaat nu nieuwe prestatieafspraken met hen maken om de doelen vanuit het gemeentelijk woonbeleid te realiseren.

Het bod voor 2021 is een aanvulling op de prestatieafspraken 2021-2024. De gemeente zet in op het bouwen van (meer) sociale huurwoningen door de federatie corporaties, waarbij zij zorgt voor ondersteuning en advisering bij de voorbereiding en de uitvoering van juridische procedures en wettelijke regels die hiervoor nodig zijn. De gemeente verwacht daarbij van de federatie corporaties een assertief acquisitiebeleid. Door zelf initiatieven te nemen voor het verwerven van woningbouwlocaties in alle dorpen. En ook van leegstaand vastgoed om te vormen naar wonen en hun bestaande woongebouwen uit te breiden door extra huurwoningen toe te voegen. Bijvoorbeeld door het optoppen van bestaande woongebouwen, door een extra bouwlaag er bovenop.

Daarnaast verwachten de federatie corporaties, dat zij naast de bouw en het aanbod van sociale huurwoningen met een huurprijs tot € 663,40 per maand (detweede aftoppingsgrens) ook huurwoningen bouwen en aanbieden met een huurprijs tot € 737,14 per maand (de liberalisatiegrens).

INVENTARISATIE De gemeente nodigt de federatie corporaties uit een ontwikkelplan in te dienen voor woningbouw op de locatie ‘De ster van Overberg’ in Overberg. De inventarisatie van de inbreidingslocaties, met mogelijkheden voor extra woningbouw in alle dorpen biedt daarnaast volgens het college voldoende kansen om meer sociale huurwoningen te bouwen. De inventarisatie van de inbreidingslocaties ligt nu bij de gemeenteraad en hier wordt komend najaar over besloten.

Ook over duurzaamheidsmaatregelen voor de bestaande voorraad huurwoningen en de verbetering van de leefbaarheid moeten nadere afspraken worden gemaakt. En ook over de huisvesting van bijzondere doelgroepen, zoals inwoners die zorg nodig hebben.

Wethouder Rob Jorg: ,,Het bod van de woningcorporaties en huurdersorganisaties ziet er goed uit. Wij willen graag dat de federatie corporaties in de komende tijd meer sociale woningen gaan bouwen en zullen hun initiatieven en plannen hiervoor steunen. De inventarisatie van de inbreidingslocaties bieden hen daarvoor kansen. Wij zien graag dat de corporaties hiermee aan de slag gaan.”

Het bod op de woonvisie en de zienswijze van de gemeente staan op de website van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

advertentie
advertentie