't Oostrom in Driebergen.
't Oostrom in Driebergen. Google Maps

Oekraïense kinderen na de zomervakantie naar school

20 juli 2022 om 15:00 Onderwijs

HEUVELRUG Na de zomervakantie start het onderwijs voor de kinderen van Oekraïense vluchtelingen. Daarvoor worden drie leegstaande klaslokalen in het schoolgebouw aan ’t Oostrom 3 in Driebergen ingezet. Dat heeft onderwijswethouder Karin Oyevaar (D66) woensdag bekendgemaakt. De omwonenden zijn inmiddels geïnformeerd.

De drie lokalen werden eerder door de gemeente gebruikt als wissellocatie voor Driebergse basisscholen. Die konden aan ’t Oostrom terecht als ze in verband met verbouwing of nieuwbouw een tijdelijke ruimte nodig hadden. Op dit moment worden de lokalen nog door antikraak verhuurd, maar in de loop van de zomer worden ze ontruimd en ingericht.

PEDAGOGISCH  Het is de bedoeling dat vanaf september 48 Oekraïense vluchtelingenkinderen lessen kunnen volgen aan ’t Oostrom. Het pedagogische deel wordt verzorgd door onderwijsinstelling WereldKidz. Die is ook verantwoordelijk voor de werving van onderwijzers. De scholieren worden naar leeftijd verdeeld over drie of vier verschillende klassen en ze krijgen les in het Nederlands, zegt Oyevaar.  Van de nieuwe Oekraïense scholiertjes verblijven er 15 in het woonoord bij veteraneninstelling De Basis, aan de Woestduinlaan  in Doorn. Volgens burgemeester Frits Naafs kon er vermoedelijk in het woonoord ook wel klasruimte worden gevonden en ingericht. ,,Maar op een andere plek geef je die kinderen ook echt het gevoel dat ze naar school gaan”, aldus Naafs.

Overigens vertelt Naafs, dat de helft van de Oekraïense vluchtelingen in het woonoord intussen werk heeft gevonden. ,,Ze zitten hier vanaf de eerste of tweede week van mei, dus dat hebben ze snel voor elkaar gekregen”, aldus de burgemeester. Meer dan 20 Oekraïners hebben zich opgegeven voor een cursus Nederlandse taal voor volwassenen.

BLOEMEN Tijdens een bijeenkomst in het woonoord heeft burgemeester Naafs de Oekraïense vluchtelingen maandagavond in hun eigen taal toegesproken. Heuvelruggers die thuis Oekraïense vluchtelingen opvangen, hebben inmiddels van de gemeente een bos bloemen gekregen. ,,We vinden het belangrijk om ook die mensen erbij te houden”, aldus Naafs. 

Michiel Schaaij

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie