Afbeelding
Pixabay

OMT adviseert om het onderwijs open te houden

Onderwijs Coronavirus

HEUVELRUG (ANP) Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om het onderwijs open te houden, van basisschool tot en met universiteit. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de NOS. Het kabinet heeft het OMT om spoedadvies gevraagd omdat het aantal ziekenhuisopnamen blijft stijgen. 

Binnen het demissionaire kabinet wordt donderdag overlegd over het corona-advies. In de middag is er ook nog een Catshuisoverleg over de corona-aanpak. Vrijdag zal in de ministerraad uiteindelijk het besluit vallen. ,,Alles ligt op tafel”, is te horen in kabinetskringen. Aan het begin van de avond is er dan weer een persconferentie van premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge.

ZORGELIJK In een advies begin deze week aan het kabinet liet het OMT weten strengere regels voor het onderwijs het liefst te willen ,,vermijden”. Maar er zouden mogelijk wel aanvullende maatregelen op scholen nodig zijn. Het aantal coronabesmettingen op scholen loopt de laatste tijd flink op. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat het schadelijk is voor kinderen als ze niet naar school gaan.

Het aantal besmettingen ligt al dagen boven de 20.000. De situatie is ,,somber en zorgelijk”, zei De Jonge woensdag. Hij zei maandag nog dat er deze week een kentering in de cijfers moest komen omdat anders nieuwe maatregelen niet te vermijden zouden zijn. ,,Als het in dit tempo doorgaat, gaat het niet goed”, aldus De Jonge.

‘ONGEKENDE UITDAGINGEN’ De onderwijssector hoopt dat het kabinet zal beslissen de scholen open te houden. De PO-Raad, die namens het basisonderwijs spreekt, roept het kabinet op het advies te volgen. ,,Tijdens eerdere schoolsluitingen hebben we gezien dat het voor kinderen ontzettend belangrijk is om samen met klasgenootjes naar school te gaan”, reageert voorzitter Freddy Weima. Ook de VO-Raad, die de middelbare scholen vertegenwoordigt, wil graag dat de scholen openblijven.

Weima zegt erbij dat scholen wel voor ,,ongekende uitdagingen staan door corona en het lerarentekort”. Veel docenten en leerlingen zitten thuis doordat ze ofwel besmet zijn, of in quarantaine moeten omdat ze contact hebben gehad met iemand die het virus heeft opgelopen. Door het lerarentekort is vaak geen vervanger te regelen.

Het openhouden van scholen is niet alleen belangrijk om leerachterstanden te voorkomen, zegt een woordvoerster van de PO-Raad. ,,Ook voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen is het superbelangrijk.”

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 22 uur geleden
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47
Afbeelding
Welzijn, een levensnoodzaak! Column 11 aug, 16:00
Afbeelding
Groot feest tijdens La Vuelta bij De Markies van Carabas 11 aug, 13:00