Lespakket over Nederlands-Indië voor middelbare scholieren

14 aug, 06:57 Onderwijs
Babs Bouwman
Doornse schrijfster en herinneringskunstenaar Simone Berger ontwikkelde lesmateriaal over het Nederlands-Indië verleden.
Doornse schrijfster en herinneringskunstenaar Simone Berger ontwikkelde lesmateriaal over het Nederlands-Indië verleden.

DOORN De Doornse schrijfster Simone Berger heeft niet de illusie dat zij ervoor zorgt dat de geschiedenis van Nederlands-Indië in de geschiedenisboeken komt. Met het lespakket, gebaseerd op Bergers boek ‘De lange reis van de poesaka’, levert zij een originele bijdrage om dit deel van de Nederlandse geschiedenis dichter bij de jonge generatie te brengen. Thema’s zoals haat, verzoening, mensenrechten en vrijheid worden in het pakket uitgediept. Samen met het historische beeld- en filmmateriaal brengt dat het verleden heel dichtbij. Simone Berger voelt een diepe verbondenheid met dat stukje verleden: ,,Ga het gesprek aan nu het nog kan en stel vragen. Want het is belangrijk dat de verhalen niet verloren gaan”, aldus Berger.

Waar Nederland op 5 mei 1945 de bevrijding kon vieren, duurde de oorlog in Nederlands-Indië tot 15 augustus en volgde een vier jaar lange dekolonisatieoorlog. Over de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en de bevrijding overzee van de voormalige kolonie Nederlands-Indië is weinig bekend bij middelbare scholieren. Reden voor schrijfster Simone Berger om lesmateriaal te ontwikkelen, waarmee jong..

Mis niks, lees alles van Nieuwsblad De Kaap


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen met Nieuwsblad De Kaap. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Nieuwsblad De Kaap lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen.