Afbeelding
Henk Braam / SKDD

Noodopvang voor kinderenop Heuvelrug

Onderwijs

HEUVELRUG Omdat zorgmedewerkers, brandweerlieden, politieagenten en professionals uit andere cruciale beroepsgroepen zeker tijdens de corona-crisis niet gemist kunnen worden, hebben Heuvelrugse schooldirecties en kinderopvangorganisaties de handen ineen geslagen. In bijna alle Heuvelrugdorpen zijn locaties voor noodopvang opengesteld. ,,Het was een uitdaging maar het is gelukt", zeggen de organisatoren. 

Michiel Schaaij

DOELGROEP De gezamenlijke noodopvang is alleen toegankelijk voor kinderen van ouders met een vitaal beroep. Bovendien moeten de betreffende ouders zelf geen andere opvang kunnen regelen. Als hun kinderen geen verschijnselen van verkoudheid of koorts vertonen, kunnen ze tussen 07.30 uur en 18.30 worden uur opgevangen door leerkrachten en door pedagogisch medewerkers van de kinderopvang.

VASTE PLEK De noodopvang is zo ingericht, dat de kinderen de hele dag op één vaste locatie kunnen verblijven. Daarbij is kleinschaligheid en werken in verschillende ruimtes mogelijk. In zes van de zeven Heuvelrugkernen is een plek beschikbaar voor kinderen van nul tot vier jaar en voor kinderen ouder dan vier jaar. 

STABIELE OMGEVING De noodopvang is opgezet door een breed samenwerkingsverband van opvang- en onderwijsorganisaties in Utrechtse Heuvelrug. Ook de gemeente is erbij betrokken. ,,Dankzij de bereidwilligheid van de betrokken partijen, kan aan kinderen in deze onrustige tijd toch een stabiele omgeving worden geboden", zeggen de organisatoren. 

OPERATIONEEL ,,Er is iets heel moois bereikt", vindt ook directeur Ruben van der Made van Kinderopvang SKDD, één van de deelnemende organisaties. Volgens hem is de start van de noodopvang ,,operationeel goed verlopen". Ouders die in aanmerking denken te komen voor de noodopvang, kunnen zich aanmelden op de website www.skdd.nl. Inmiddels zijn de reguliere kinderopvanglocaties in verband met de corona-crisis gesloten.  

DRAAIEND HOUDEN De Rijksoverheid heeft een lijst opgesteld van cruciale beroepen, die nodig zijn om de samenleving draaiend te houden. Volgens landelijke richtlijnen is het geen harde eis, dat allebei de ouders een onmisbaar beroep moeten uitoefenen. De noodopvang staat ook open, als één ouder een beroep uitoefent dat op de lijst staat en kinderopvang niet op een andere manier geregeld kan worden.

TERUGHOUDEND De gemeente roept ouders met een vitaal beroep echter op, om zeer terughoudend te zijn met aanmelden. ,,Als te veel kinderen naar de noodopvang gaan, missen de maatregelen tegen het corona-virus hun doel. De noodopvang is alleen bedoeld voor ouders die het écht nodig hebben."

advertentie
advertentie
Afbeelding
Maand van de geschiedenis bij Museum Huis Doorn 5 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Utrechtse Heuvelrug maakt afspraken over duurzame woningbouw 7 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (1): ‘Wordt Nederland een derdewereldland?’ 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Atelierroute dit jaar uitgebreid: ‘Hopen op een creatieve verbinding tussen jong en oud’ 18 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen zamelen geld in voor door brand getroffen bakker en dierenwinkel 28 sep, 19:52
PREMIUM
Afbeelding
Eigenaren Firma Haalboom zien pensioen in rook opgaan: ‘Gelukkig hebben we elkaar nog’ 28 sep, 13:23
Afbeelding
Binnenkort werkzaamheden voor bosomvorming in de Kaapse Bossen 27 sep, 12:25