Rik van Dam (l), Ton Vahlkamp (m) en Owen van den Brink bij de draaibank.
Rik van Dam (l), Ton Vahlkamp (m) en Owen van den Brink bij de draaibank. Hanny van Eerden

Vakcollege zet techniek op de kaart

Onderwijs

MAARSBERGEN Vakcollege Maarsbergen zet de komende jaren techniek stevig op de kaart van het voortgezet onderwijs. ,,Wij doen dit samen met Beukenrode Onderwijs in Doorn en drie andere techniekscholen in Amersfoort en Nijkerk én het regionale mbo en bedrijfsleven," zegt Ton Vahlkamp, docent Produceren, Installeren en Energie (PIE). ,,Onder de nieuwe naam 'T is for TECH' moet deze krachtenbundeling technisch onderwijs een forse impuls geven."

Hanny van Eerden

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) keurde de gezamenlijke plannen voor 'Sterk Techniekonderwijs' onlangs goed en stelde voor een vierjarige uitvoeringsperiode ruim 10 miljoen euro beschikbaar voor de regio. ,,Werkgroepen pakken intussen alle voorgestelde uitdagingen op," zegt Vahlkamp. ,,Zo zijn we bezig met de aanschaf van een eigentijds machinepark voor de leerlingen en willen we een snellere doorstroom in de lesstof bevorderen. Dat laatste betekent dat in de vierde klas en het mbo de zogenoemde dubbeling verdwijnt. Studeren zonder herhalingen motiveert de studenten veel meer in hun keuze en beperkt volgens onderzoek het - tot dusver - nog te grote aantal afvallers. Onze docenten gaan ook stage lopen in het bedrijfsleven, zodat ze vernieuwingen kunnen aanleren om deze vervolgens klassikaal over te brengen. Waarde hechten we verder aan gastdocenten uit de praktijk. Zij zijn welkom op onze school. Daarnaast willen we in 2021 techniek als vak aanbieden op basisscholen vanaf groep 3/4. Dat betekent dat deze leerlingen binnenkort - eerder - in aanraking komen met bijvoorbeeld zagen, buigen en solderen. Zij gaan uiteenlopende vaardigheden onder de knie krijgen en leuke dingen maken. Zo ontstaat al doende affiniteit met techniek en kan de school talent vroeg ontdekken. Dat is van belang, want de maatschappij heeft dringend behoefte aan technische professionals."

DOEN Het vakcollege nam voor PIE ook een klassenassistent in dienst. ,,Dat bevalt goed," zeggen derdeklassers Rik van Dam en Owen van den Brink. ,,Nu krijgen we - in verschillende werklokalen - eerder hulp als we bezig zijn in de praktijk en daarbij vragen hebben. Zo kunnen we soms meteen door, verliezen we onze aandacht niet en zijn we een stuk sneller klaar." De leerlingen krijgen ook prikkels om te ontdekken wat ze kunnen en om te ervaren wat ze eigenlijk willen, volgens Vahlkamp. ,,Bij ons kom je verder met doen," zegt hij. ,,Daar zijn we goed in. Dat viel ook Elsevier Weekblad op, want zij riepen ons recentelijk uit tot Superschool 2020."

BOEIEND Van den Brink is trots op zijn school en is graag bezig met techniek. ,,Later heb ik, zeker weten, een leuke, goed betaalde baan," lacht hij. ,,Je kunt als je wilt op dit vakcollege snel leren. De uitleg is prima en vieze handen krijg je steeds minder. Al maken we ze soms voor de lol vuil. Met 3D printing wordt alles anders; je moet natuurlijk nog wel steeds precies weten hoe de techniek werkt." Van Dam is van kinds af aan vertrouwd met techniek. ,,Mijn vader, Arnold, liet mij daarvoor al vroeg warmlopen. Ik wilde hier vooral goed leren lassen, maar intussen zie ik dat als een klein onderdeel van een boeiend geheel met ook elektrische installaties, koeltechniek en programmering. Soms is iets best lastig, maar met doorzetten en oefenen krijg je er controle over. Als je je echt verdiept, wordt leren gemakkelijker en leuker. Dan ligt ook de wereld voor je open."

Het Vakcollege Maarsbergen is een school voor basis, kader, gemengde leerweg en met ingang van het komende schooljaar ook vakmavo en vakhavo. Bel voor meer informatie 0343-431345, of mail naar t.vahlkamp@vakcollege-osgs.nl.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Begroting: afvalstoffenheffing kan volgend jaar omlaag 14 uur geleden
Afbeelding
Fatale brand bij Bakkerij van der Woerd in Doorn: ‘Ons levenswerk is verwoest’ video 17 uur geleden
Afbeelding
Zeer grote brand bij Echte Bakker Van der Woerd in Doorn 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Stichts Mannenkoor zoekt zangers 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Overstap naar biologisch en einde pacht in één week 25 sep, 07:28
Afbeelding
Schoorsteenbrand aan de Broekweg 24 sep, 16:52
Afbeelding
Johan Kraan nieuwe voorzitter KCD 24 sep, 13:09