Marcel Man, Hans van der Pas, Dorine Zwaan, Jan Wolleswinkel, Gerard van Santen en Jans Hoekman (vlnr) vormen het bestuur van het Jan Wolleswinkel Fonds.
Marcel Man, Hans van der Pas, Dorine Zwaan, Jan Wolleswinkel, Gerard van Santen en Jans Hoekman (vlnr) vormen het bestuur van het Jan Wolleswinkel Fonds. Jan Wolleswinkel Fonds

Nieuw investeringsfonds voor innovatie landelijk gebied

Natuur en milieu

HEUVELRUG Agrariërs en ondernemers kunnen voor financiering vanaf deze maand terecht bij het Jan Wolleswinkel Fonds voor projecten die normaliter niet door een bank worden gefinancierd. Dit investeringsfonds biedt financiële middelen, een groot netwerk en een deskundige blik. Het doel is om innovatieve projecten in het landelijk gebied van Gelderland en Utrecht mogelijk te maken. Er is grote behoefte aan duurzame transitie op verschillende thema’s zoals digitalisering, emissiebeperking, natuurinclusieve landbouw, groene energie, verduurzaming, vitaliteit en plattelandstoerisme.

Hoewel de opgaven in het buitengebied steeds groter worden, kwam er in 2020 een einde aan O-gen, de gebiedscoöperatie die zich zes jaar lang inzette voor een krachtig en vitaal buitengebied. De overgebleven financiële middelen zijn nu ter beschikking gesteld aan het Jan Wolleswinkel Fonds voor het financieren van impactvolle plannen van agrariërs en ondernemers. Het fonds is vernoemd naar Jan Wolleswinkel, voormalig voorzitter van O-gen. 

Hans van der Pas, burgemeester van Rhenen is voorzitter van het Jan Wolleswinkel Fonds: ,,Ons hart voor het buitengebied blijft enthousiast kloppen. Van agrariërs wordt steeds meer verwacht in transities zoals de energietransitie, vermindering van fijnstof en stikstof, natuur-inclusieve landbouw en het bevorderen van leefbaarheid van het buitengebied. Dit ontwikkelfonds maakt investeren mogelijk.”

BUSINESSPLAN Het fonds verwelkomt agrariërs en ondernemers met hun plannen die positieve impact hebben op het buitengebied. Via de website www.janwolleswinkelfonds.nl is meer informatie te vinden over de vereisten. Financiering is meestal risicodragend omdat het om echte innovatie gaat. Het bestuur bestaat uit Marcel Man (lid managementteam Kadaster), Hans van der Pas (burgemeester van Rhenen), Dorine Zwaan (zelfstandig ondernemerscoach), Gerard van Santen (voormalig directeur van O-gen, nu werkzaam bij OverMorgen) en Jans Hoekman (sectormanager Food bij Oost NL). 

Van der Pas: ,,We hebben een deskundig bestuur met relevant netwerk weten samen te stellen. Vanuit mijn ervaring bij O-gen weet ik dat agrariërs vaak zelf echt goede ideeën hebben voor het buitengebied, maar de uitwerking kunnen we samen oppakken. Ik roep agrariërs en ondernemers dan ook op hun innovatieplan naar ons te sturen zodat we er samen de schouders onder kunnen zetten.”

NETWERK Naast agrariërs stimuleert het Jan Wolleswinkel Fonds ook de ontmoeting tussen initiatiefnemers en het netwerk aan belanghebbende organisaties van het buitengebied, zoals waterschappen, overheden, boeren en natuurorganisaties. Van der Pas: ,,De financiële middelen vanuit het O-gen kapitaal zijn niet toereikend voor alle projecten. Door organisaties samen te brengen en investeerders enthousiast te maken voor impactvolle initiatieven, blijven we de ontwikkeling van het buitengebied bevorderen.”

Op deze manier wordt het Jan Wolleswinkel Fonds een netwerkfonds dat betrokken is op de omgeving: financiële middelen worden ingezet om maatschappelijke doelen te bereiken, waarbij de verantwoordelijkheid ligt bij de deskundigheid van het fonds. Als de resultaten van projecten goed blijken te zijn, sluit het bestuur bijstorten van kapitaal niet uit.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 1 uur geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 5 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04