Afbeelding
Pixabay

Controles in het buitengebied ter bescherming van broedseizoen

7 juni 2021 om 16:14 Natuur en milieu

HEUVELRUG In de provincie Gelderland, Overijssel, Friesland, Noord-Holland, Flevoland en Utrecht vinden van woensdag 9 juni tot en met woensdag 16 juni onaangekondigd controles plaats tijdens een speciale actieweek. In de provincie Utrecht kijken de partners van het Utrechts Samenwerkingsmodel Natuurtoezicht vooral naar hoe de toegangsvoorschriften van natuurgebieden worden nageleefd. Doel is om broedende dieren in het broedseizoen te beschermen.

Het broedseizoen is hét moment voor dieren om zich voort te planten en hun jongen op de wereld te zetten. In deze periode zijn de ouders en later hun jongen extra kwetsbaar. De actieweek is erop gericht dat bezoekers zich, nog meer dan nu het geval is, beseffen dat ze de kraamkamer van Moeder Natuur betreden.

Door corona hebben nog meer bewoners de natuur dichtbij huis ontdekt. ,,Toezichthouders zijn gastheren die graag iedereen welkom heten, maar ze zien ook de impact van al die extra drukte op de natuur. Voor bestaande maar ook nieuwe bezoekers is helderheid over regels belangrijk”, aldus de provincie. 

Tijdens de actieweek wordt er in buitengebieden bijvoorbeeld gecontroleerd op naleving van de regels in natuurgebieden, zoals aangelijnde honden, bezoekers die zich enkel en allen binnen de wegen en paden begeven en niet daarbuiten, het betreden van niet opengestelde terreinen, motorcrossers, afvaldumpingen en de Visserijwet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie