Schapenbeheer op Heidestein
Schapenbeheer op Heidestein Jeannettte Bruijnincx

Terugkeer schapenherder in natuurgebied Heidestein bij Driebergen

10 april 2024 om 12:49 Natuur en milieu

DRIEBERGEN Sinds dit voorjaar werkt Utrechts Landschap samen met een schaapsherder voor de begrazing van het natuurgebied Heidestein op de grens van Driebergen en Zeist. De kudde schapen die voorgaande jaren te bezoeken was bij de schaapskooi, zal nu door het natuurgebied gaan trekken.

Vanaf april trekt een herder met zijn kudde een deel van de tijd over het natuurgebied Heidestein. Utrechts Landschap geeft aan dat de schaapkudde een traditionele manier van heide-begrazing biedt. ,,Het zorgt voor gericht natuurbeheer, want de schapen eten het gras en de jonge boompjes tussen de heide weg”, meldt de stichting in een persbericht.

DIERENWELZIJN

Verder is de begrazing volgens Utrechts Landschap een logische keuze voor dierenwelzijn. ,,Sinds de komst van de wolf moeten de schapen ‘s nachts binnen een wolfwerend raster gestald worden. Dankzij de gespecialiseerde schaapsherder kan de kudde nu ‘s avonds naar veilige en afwisselende nachtverblijven worden geleid.”

TERUG IN DE TIJD

Doordat de schaapsherder door verschillende natuurgebieden trekt, kan de kudde niet meer elk weekend naar de schaapskooi op Heidestein worden geleid, waardoor bezoekers de schapen minder kunnen bekijken en voeren dan in voorgaande jaren. 

Boswachter Jacqueline van Dam legt uit: ,,Door deze traditionele manier van schapenbeheer opnieuw in te voeren op Heidestein, kunnen we het ontstaan van dit waardevolle cultuurlandschap nog beter vertellen. Dat gaan we in en om de schaapskooi doen.” Ze voegt verder toe: ,,Op de heide zelf is de herder aan het werk zien met zijn honden en schapen natuurlijk een indrukwekkende beleving. Als je ze ziet langstrekken, is het alsof je teruggaat in de tijd. Je stelt je voor hoe het vroeger geweest moet zijn.”

Het jaarlijkse schapenscheerfeest, waarbij de schapen van de herder worden geschoren, vindt dit jaar plaats op zaterdag 15 juni.

advertentie
advertentie