Adriaan Koelmans treedt zaterdag 25 juni op tijdens Gluren op de Heuvelrug.
Adriaan Koelmans treedt zaterdag 25 juni op tijdens Gluren op de Heuvelrug. Adriaan Koelmans

Pianist Koelmans verheugt zich op Gluren op de Heuvelrug: ‘Het publiek meenemen in mijn flow’

Muziek

AMERONGEN De zesde editie van Gluren op de Heuvelrug vindt aankomend weekend plaats. Deelnemer Adriaan Koelmans verheugt zich zeer op dit Heuvelrugbrede huiskamerfestival. In dit interview vertelt hij waarom muziek een bijzondere plek heeft in zijn leven.

We gaan terug naar 2011. Adriaan Koelmans, op dat moment 16 jaar oud en bezig met het voorlaatste jaar van de middelbare school, wordt van zijn fiets gereden door een automobilist. Hij smakt hard tegen de grond, met ernstige verwondingen en – zo blijkt later – niet-aangeboren hersenletsel als gevolg. In de zware periode die volgt, wordt Koelmans vaak geplaagd door verdrietige en angstige gedachten en gevoelens. ,,Mijn leven stond stil”, vertelt Koelmans. ,,In plaats van mijn school af te maken, was ik alleen maar bezig met revalideren. En de rest van de tijd was ik doodmoe, want mijn belastbaarheid was echt nul.”

HEILZAME WERKING Koelmans, die sinds zijn elfde piano speelt, werd door zijn familie aangemoedigd om snel na het ongeluk weer achter de piano plaats te nemen. ,,Tot mijn grote vreugde kon ik veel nummers nog steeds spelen”, herinnert Koelmans zich. ,,Van ‘Mieke heeft een lammetje’ tot ‘Für Elise’. Het pianospelen had een heilzame werking: ik kon mezelf en alle nare dingen even vergeten, een soort ‘flow state’. Daarbij merkte ik dat er een diepere laag werd aangeboord, mijn muziek werd expressiever. Alle gevoelens en emoties die ik niet onder woorden kon brengen, verwerkte ik in mijn pianospel. Toen ben ik ook begonnen om erbij te zingen.”

Alle emoties die ik niet onder woorden kon brengen, verwerkte ik in mijn pianospel.

Op een school met extra zorg voor jongeren met een beperking, lukte het Koelmans uiteindelijk toch om de middelbare school tot een goed einde te brengen. Daar trad hij ook voor het eerst op voor publiek. ,,Onder andere met een bandje, maar daar ben ik niet zo goed in”, lacht Koelmans. ,,Ik ben meer een solist.”

PUBLIEK Zes jaar geleden deed Koelmans voor het eerst mee met Gluren op de Heuvelrug. Pianospelen voor publiek gaf hem meer zelfvertrouwen. Zo ontstond de wens om vaker op te treden. ,,Tijdens Gluren op de Heuvelrug in 2016 speelde ik vooral nummers van Radiohead, nog steeds één van mijn favoriete artiesten”, vervolgt Koelmans. ,,Maar inmiddels heb ik een aardig repertoire. Ik werk bij een bibliotheek, waar ik muziekboeken kan lenen. Of ik zoek muziekstukken die me aanspreken op internet, en leer ze mezelf aan. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld de muziek van ‘Jesus Christ Superstar’ aan het oefenen. En aanstaande zaterdag wissel ik een beetje af tussen klassiek en popsongs. Waar ik me het meest op verheug? Om anderen blij te maken met mijn pianospel. En om helemaal op te gaan in de muziek en het publiek mee te nemen in mijn flow.”

SPIRITUELE KUNGFU Na zijn ongeluk is Koelmans zich ook gaan verdiepen in spiritualiteit. ,,Ik mediteer elke dag een uur – ‘spirituele kungfu’ noem ik dat”, legt Koelmans uit. ,,De combinatie van muziek en spiritualiteit helpt mij om de baas te blijven over mijn eigen mind. Samen met een ondernemerscoach onderzoek ik nu of het mogelijk is een eigen bedrijf te starten op spiritueel gebied.”

Gluren op de Heuvelrug vindt plaats op 25 en 26 juni. Adriaan Koelmans geeft zaterdag tussen 12.00 en 16.00 uur optredens bij Restaurant Buitenlust in Amerongen. Meer informatie is te vinden op www.bibliotheekzout.nl/gluren.

door Wendy Appel

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 23 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 30 jun, 16:00