PREMIUM ARTIKEL
Lokale journalistiek uit de Utrechtse Heuvelrug

Henri heeft MS, maar rent de Mont Ventoux op: ‘Ik wil een normaal leven leiden’

Maatschappelijk Verhalen van verder weg
Foto: Foto: Melis Geurts
22 mei 2023, 20:24
Puttenaren Esther en Chris Heidekamp en Henri Zeevat gaan op Tweede Pinksterdag de Mont Ventoux beklimmen in het kader van Klimmen tegen MS.
Puttenaren Esther en Chris Heidekamp en Henri Zeevat gaan op Tweede Pinksterdag de Mont Ventoux beklimmen in het kader van Klimmen tegen MS.
PUTTEN

Henri Zeevat (52) was door zijn kantoorbaan geen fysieke arbeid gewend en kreeg de eerste signalen van MS in 2001 bij zwaar sjouwwerk. „Ik ging een vriend helpen verbouwen en kreeg allerlei klachten. Mijn armen en benen kwamen niet vooruit omdat mijn spieren tegendruk gaven. Ik voelde mij loom en traag.” Hij heeft in januari 2002 na veel onderzoeken de diagnose MS gekregen. „Het is een zenuwziekte, in je centrale zenuwstelsel en je ruggenmerg. Wat je hersenen bedenken wordt via je zenuwen aangestuurd naar je spieren. Door MS worden die signalen niet goed doorgegeven. MS is een auto-immuunziekte waarbij het lijf zichzelf aanvalt en de beschermlaag rondom de zenuw wordt afgebroken. Het signaal gaat zweven waardoor een gedeelte niet bij de spieren aankomt. In 2002 kreeg ik de melding dat ik binnen een paar jaar in een rolstoel zou belanden. In 2006 liep ik met een rollator, ik kon geen rondje om het huis lopen en fietsen was er ook niet bij, want ik had geen evenwicht.”

Nieuws gaat verder dan de gemeentegrens. Daarom brengen wij ook bijzondere verhalen van buiten jouw gemeente. Artikelen die je motiveren, inspireren en je aan het denken zetten. Kortom: verhalen die de moeite waard zijn om te lezen.

advertentie
advertentie