Afbeelding
Stad Gorinchem

Oudejaarsrellen onder de politieke loep

10 maart 2023 om 15:19 Maatschappelijk

DRIEBERGEN De oudejaarsrellen in de Groenhoek galmen nog steeds na in de Heuvelrugpolitiek. Afgelopen donderdag werd burgemeester Frits Naafs tijdens een digitale raadsbijeenkomst aan de tand gevoeld over de rol van de gemeente tijdens de jaarwisseling. Volgens hem was er sprake van ,,ernstige vormen van jeugdoverlast en criminaliteit in groepsverband”. Dat kon de gemeente niet over haar kant laten gaan, dus moest zelfs de mobiele eenheid eraan te pas komen.

Naafs verdedigde donderdag zijn plan om ruimschoots voor de volgende jaarwisseling cameratoezicht in de Groenhoek in te stellen.  De camera’s blijven er niet langer hangen dan nodig is, zo beloofde de burgemeester. Hij wees daarbij op het cameratoezicht bij de Driebergse sporthal, toen die tijdens de pandemie als vaccinatielocatie werd gebruikt. Na sluiting daarvan zijn de bewakingscamera’s ook weer weggehaald.

OUDJAARSFEEST Raadsleden Clemens Festen (Open) en Nico Daamen (BVHlokaal) kwamen met suggesties die de kans op een vreedzame jaarwisseling in de Groenhoek wellicht kunnen vergroten. Zo opperden ze dat de gemeente een oudjaarsfeest voor jongeren in sportcentrum Hoenderdaal zou kunnen organiseren. ,,Misschien kunnen jongerenwerkers dat eens met de doelgroep bespreken?”, vroeg Festen. Naafs zei open te staan voor alternatieven, maar hij vindt niet dat de gemeente daarin het voortouw moet nemen. 

NIETS VOORSCHRIJVEN Naafs: ,,We moeten jongeren niets voorschrijven.  Zo’n initiatief moet vanuit henzelf komen, dat heeft voor eerdere oudjaarsfeesten in De Binder in Leersum ook goed gewerkt.” Dat geldt overigens ook voor het organiseren van familie-activiteiten en openbare buurtborrels op oudjaarsavond. ,,De gemeente zal dat zoveel als mogelijk faciliteren. Maar buurtbewoners moeten het wel zelf organiseren”, aldus de burgemeester.

JONGERENWERKERS Verder kwam ook de rol van jongerenwerkers in de Groenhoek aan de orde. Volgens Naafs hebben die tijdens de afgelopen eindejaarsperiode jongeren aangesproken op het afsteken van ongeoorloofd vuurwerk. ,,Maar we moeten jongerenwerkers niet in de rol van de handhaver drukken. Ze bouwen een vertrouwensrelatie met de jeugd op en daar moeten we geen misbruik van maken”.

advertentie
advertentie