In de winkel was een speciale kraam met boodschappen ingericht.
In de winkel was een speciale kraam met boodschappen ingericht. Wilco Willemse

Geslaagde actie Oekraïne in Leersum

Maatschappelijk

LEERSUM Wie afgelopen weekend boodschappen deed bij de buurtsuper in Leersum, werd gevraagd ook iets te kopen voor de oorlogsslachtoffers in Oekraïne. Vrijwilligers van de diaconieën van de Michaëlkerk, de Andrieskerk en de Johanneskerk legden graag uit wat de bedoeling was en bemensten de kraam met spullen en de inname bij de uitgang.

door Wilco Willemse

Het idee voor een lokale actie ontstond tijdens de grote tv-inzamelingsactie van giro 555. Vanuit de diaconieën van voorgenoemde kerken kwam ook de behoefte om iets te betekenen en werd onderling contact gelegd. Zo werd het idee van een inzamelingsactie geboren.

Samen met Klaas Jan Koelewijn van de Plus werd de actie soepel in elkaar gezet en ook de verschillende vrijwilligers werden geworven voor 25 en 26 maart. In totaal zijn 28 vrijwilligers aan het werk geweest om de goederen in te zamelen. De kerken hebben zich daarbij laten ondersteunen door de ervaren mensen van Dorcas, die al vaker inzamelingen organiseerden. 

Sjaak Rodenburg, één van de initiators: ,,De actie is prima verlopen. Heel fijn was de medewerking die de Plus verleende en dat er zo veel vrijwilligers hebben geholpen. Maandagochtend om 7 uur hebben we acht rolcontainers vol boodschappen naar Utrecht kunnen brengen, Van Brenen stelde daarvoor belangeloos een auto en chauffeur beschikbaar.”

BOODSCHAPPEN ,,We vroegen winkelend publiek om gerichte boodschappen te kopen tijdens hun ronde door de Plus”, vertelt Rodenburg. ,,We hebben vooral houdbare voedingsmiddelen en hygiëneartikelen zoals tandpasta, maandverband en luiers ingezameld. Vanuit een loods van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht wordt dat gesorteerd en door ‘Stichting Oekraïners in Nederland’ naar het getroffen gebied gebracht. We hebben voor deze organisatie gekozen omdat ze een betrouwbare partner zijn met een ANBI-status.”

advertentie
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 3 uur geleden
Afbeelding
Peer Kalk uit Doorn strijdt met waterstofboot in Monaco om de wereldtitel 5 uur geleden
Afbeelding
Win een mooie prijs met je zomerfoto 7 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Maarn op weg naar duurzame wijken 11 uur geleden
Afbeelding
Open tuin bij Hindersteyn 29 jun, 16:49
Afbeelding
Burgemeester Naafs sluit woning in Doorn 29 jun, 13:47
PREMIUM
Afbeelding
Onrust rond varkensbesluit; politieke zorgen over uitbreiding veehouderij 29 jun, 12:33