Afbeelding
Mirte Martinus

Buddy to Buddy van start in Utrechtse Heuvelrug

22 september 2021 om 19:15 Maatschappelijk

HEUVELRUG De gemeente Utrechtse Heuvelrug is een initiatief rijker: Buddy to Buddy, een concept dat vriendschappelijk contact faciliteert tussen Nederlanders en nieuwe Nederlanders. ,,Naast bestaande professionele en vrijwillige hulp blijkt er ontzettend veel behoefte aan gelijkwaardig contact te bestaan onder nieuwkomers. Een feestje van een Nederlander waar je welkom bent, een voordeur die voor je open staat, het is niet vanzelfsprekend. Tegelijkertijd zijn er ook veel Nederlanders die best hun wereld open willen stellen voor een nieuwkomer”, legt de gemeente uit. 

Mensen uit verschillende werelddelen moeten huis en haard verlaten, kijk ook nu weer naar de situatie in Afghanistan. Eenmaal in Nederland moeten zij een nieuw bestaan opbouwen. ,,Daarbij kan één persoon de link zijn naar onze samenleving en daarmee voor de nieuwkomer heel waardevol in de zoektocht naar een nieuw bestaan, maar voor beide kanten is contact een verrijking”, licht Julia Snijder (coördinator van Buddy to Buddy) toe. ,,De doelstelling van stichting Buddy to Buddy is om nieuwkomers uit een isolement te halen en de betrokkenheid van inwoners in de gemeente Utrechtse Heuvelrug bij de opvang en integratie van nieuwkomers te vergroten.”

Burgemeester Frits Naafs is erg blij met de komst van Buddy to Buddy naar de gemeente. ,,Buddy to Buddy is een mooie aanvulling op de ruimhartigheid die onze gemeente kenmerkt bij de opvang van nieuwkomers. Met Buddy to Buddy kunnen we duurzame relaties stimuleren tussen nieuwkomers en Nederlanders. Wederzijds begrip is erg belangrijk voor de integratie van nieuwkomers in de samenleving en een netwerk biedt de nieuwkomer kansen. Ik roep onze inwoners dan ook graag op om zich aan te melden als buddy.”

BLIKVELDEN VERGROOT Snijder: ,,We organiseren gelijkwaardig contact van mens tot mens. Door elkaar te ontmoeten en op te zoeken, ontdekken we het verhaal van de ander en worden werelden en blikvelden vergroot. En dat gaat beide kanten op. Uiteindelijk zijn we elkaars vreemdeling totdat we elkaar leren kennen. Dat gunnen we de inwoners en nieuwkomers in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.”

Buddy’s worden gekoppeld op basis van gemeenschappelijke interesses en kiezen ervoor om elkaar in een periode van vier maanden één keer per week te zien. Verder organiseert Buddy to Buddy gezamenlijke activiteiten waar buddy’s elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten. Er is begeleiding in de vorm van intervisie (Buddytalk). Na vier maanden wordt het project feestelijk afgesloten.

AANMELDEN Mensen die buddy willen worden of het initiatief op een andere manier willen steunen, kunnen zich aanmelden via www.buddytobuddy.nl/utrechtseheuvelrug of een e-mail sturen naar utrechtseheuvelrug@buddytobuddy.nl. Begin november start de eerste matchingsronde. Volg Buddy tot Buddy op Facebook om op de hoogte te blijven over het project: www.facebook.com/buddytobuddyutrechtseheuvelrug.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie