Malou van der Starre op de veranda van haar ouderlijk huis in Doorn, waar zij opgroeide.
Malou van der Starre op de veranda van haar ouderlijk huis in Doorn, waar zij opgroeide. Hanny van Eerden

Oud-Reviaan Malou maakt kinderpodcast voor NOS Jeugdjournaal: ‘Ik geniet van de reacties’

5 juni 2021 om 07:02 Maatschappelijk

DOORN Het NOS Jeugdjournaal startte afgelopen maand met een podcast. Daarin biedt Malou van der Starre (35), freelance journalist bij de NOS en onder meer oud-leerling van het Revius Lyceum in Doorn kinderen de kans om vragen te stellen en eigen nieuws te brengen.

Van der Starre presenteert de kinderpodcast samen met Bart Tuinman. Een podcast is een audio-uitzending, die je via een smartphone, laptop, pc, tablet of Smart TV kunt beluisteren tijdens bijvoorbeeld een autorit, een wandeling, een stranddag of thuis. „De kinderpodcast is al een hype in de Verenigde Staten, maar in Nederland nog vrij onbekend”, zegt Van der Starre. „Natuurlijk zijn er meer, maar lang niet iedereen weet ze te vinden. Wel merken wij dat per uitzending het aantal luisteraars toeneemt, evenals het aantal reacties. Ook zijn er kinderen die de vier eerste afleveringen achter elkaar beluisteren.”

VERDIEPING De podcast van het NOS Jeugdjournaal is een manier om gratis verder kennis te maken met interessant (inter)nationaal materiaal. In iedere aflevering staat één nieuwsonderwerp centraal. Zo is Van der Starre nu bezig met ‘Wilde dieren’, maar ook de Dodenherdenking op 5 mei kreeg aandacht. „Samen met de kinderen gaan we dieper in op vooraf gekozen onderwerpen”, zegt zij.

Samen met de kinderen gaan we dieper in op vooraf gekozen onderwerpen

„Het nieuws is veelomvattend en heeft een tijdslimiet. Via de podcast leer je meer over enkele onderwerpen. Moeilijke woorden leggen we ook uit. En omdat het nieuws maar al te vaak ernstig is, of akelige kan zijn, zoals de uitbraken van het coronavirus, hebben we als tegenhanger een vaste afsluiter: Goed Nieuws. Daarmee belichten we steeds een positieve gebeurtenis in het leven van een kind. Dat kan van alles zijn, van een toekomstig optreden in een musical tot en met behaalde sportprestaties.”

CONTACT Veel kinderen voelen zich direct verbonden en komen terug. ,,Ik geniet van de reacties”, zegt Van der Starre. „Zo krijg ik vragen die ik zelf niet eerder had kunnen bedenken. Het is geweldig om contact te hebben met steeds meer luisteraars en hun belevingswereld beter te leren kennen. Ook spot ik emotionele betrokkenheid. Dat blijkt uit ingezonden berichtjes, zoals ‘Ik moest huilen van blijdschap toen ik mezelf hoorde. Yes!’.” 

Ik krijg vragen die ik zelf niet eerder had kunnen bedenken

,,Het presenteren is voor mij een welkome toevoeging”, vervolgt de oud-Reviaan. ,,In de podcast is een lossere toon mogelijk dan in andere uitingen van het NOS Jeugdjournaal. Dat maakt het leuk. Meer begrip en interesse kweken bij én contact met deze doelgroep is ons doel. We kunnen de kinderen nu via diverse media bereiken. Ook willen we op een andere manier naar verschillende onderwerpen kijken. Bart en ik zijn blij dat er eindelijk ruimte is voor ons plan, want het idee leefde al langer. We hebben de hiervoor georganiseerde pitch goed voorbereid doorstaan en hopen nu op een snelle opkomst. Ook ouders willen vast dat hun kind op meer gebieden een stukje wijzer wordt - zonder dat het continu op een scherm kijkt. Wij prikkelen graag de nieuwsgierigheid.”

LUISTER MEE Van der Starre hoopt op steeds meer jeugdige luisteraars in de Utrechtse Heuvelrug. Zij daagt hen ook uit tot het inzenden van bijzondere vragen en leuke berichtjes. De serie van tien afleveringen is nog lang niet afgelopen. Wie weet komt er ook een vervolg. Voorlopig staat er elke zaterdag om 07.00 uur een nieuwe aflevering online op www.jeugdjournaal.nl, Spotify, en de bekende podcast apps. Kinderen die meteen een vraag willen stellen bij een nieuwsonderwerp, of een reactie willen sturen, kunnen dat doen via WhatsApp: 06-26586701.

door Hanny van Eerden

Dit artikel wordt u gratis aangeboden door de redactie van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant. Wilt u toegang tot meer artikelen? Wordt dan abonnee van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant! Kijk dan hier.

advertentie
advertentie