Afbeelding
Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Utrechtse Heuvelrug tekent voor innovatief taalonderwijs voor inburgeraars

Maatschappelijk

HEUVELRUG Gemeenten in de U10-regio gaan samen taalonderwijs inkopen voor inburgeraars. Dat biedt inburgeraars in de regio, waar ook gemeente Utrechtse Heuvelrug onder valt, vanaf 1 januari 2022 een taalaanbod met aandacht voor het leren van de Nederlandse taal in combinatie met een vak of opleiding.

Inburgeraars kunnen zo beter de Nederlandse taal leren dan nu vaak het geval is, stelt de gemeente. ,,Dat biedt perspectief aan inburgeraars voor succesvolle integratie en daarmee ook aan de samenleving. Met deze aanpak legt de U10-regio een goede basis om de nieuwe wet Inburgering succesvol uit te voeren.”

Gezamenlijk inkopen van taalonderwijs biedt volgens de regio naast voordelen aan inburgeraars, ook voordelen aan taalaanbieders. ,,Taalaanbieders zijn verzekerd van voldoende cursisten en inburgeraars kunnen dan makkelijker instromen in taalgroepen op hun niveau.” Alleen taalscholen met een keurmerk kunnen meedoen aan de aanbesteding van het Inkoopconvenant Taalonderwijs.

MAATWERK ,,Geen enkele inburgeraar is hetzelfde”, zegt Laura Hoogstraten, een van de bestuurlijke voorzitters van de U10-tafel Asiel en Integratie. ,,Om je de Nederlandse taal eigen te maken vraagt voor een ieder een eigen aanpak. Dat maatwerk kun je alleen bieden door in de regio samen te werken.” 

Een regionaal inkoopteam is actief in gesprek met taalaanbieders over de mogelijkheden voor innovatief taalonderwijs: taalonderwijs dat niet alleen aansluit bij de behoeften van inburgeraars, maar ook bij werkgevers in sectoren van de arbeidsmarktregio Utrecht met vraag naar personeel. ,,Juist in sectoren waar een grote tekorten op de arbeidsmarkt dreigen, zoals de ICT, techniek, zorg en onderwijs, is de instroom van statushouders naar de arbeidsmarkt het meest kansrijk”, stelt Maarten van Ooijen, bestuurlijk voorzitter van de U10-tafel Asiel en Integratie. 

De huidige lopende pilots blijken een veelbelovende aanpak. De Utrechtse gemeenten willen inburgeraars in de hele U10-regio deze innovatieve trajecten aanbieden. 

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuurwerk bij bloemencorso Leersum gaat niet door 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Het verhaal van Maarten Maartens: Rondleidingen op Landgoed Zonheuvel 2 uur geleden
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 19 uur geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 23 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30