Hulp voor mensen met schulden: ‘Bijtijds ingrijpen is cruciaal’

8 mrt, 06:59 Maatschappelijk
John Beringen
Bernard Baakman (l) en Anton Sluijs: ,,Bijtijds ingrijpen is cruciaal."
Bernard Baakman (l) en Anton Sluijs: ,,Bijtijds ingrijpen is cruciaal."

HEUVELRUG Bernard Baakman en Anton Sluijs zijn coördinatoren van ‘SchuldHulpMaatje Utrechtse Heuvelrug’ kortweg SHMUH. Dat is een organisatie, gerund door vrijwilligers, die mensen helpt om te voorkomen dat op gang komende schulden uitmonden in een uitzichtloze situatie. Het valt hen op dat er nog weinig mensen zijn die gebruik maken van de diensten van SHMUH, zeker nu de coronacrisis voor velen financiële problemen oplevert. Mogelijk is deze organisatie nog bij velen onbekend, maar het kan ook zijn dat mensen niet aan de bel durven te trekken. Iets waarvan Baakman en Sluijs nadrukkelijk verklaren dat dit absoluut niet nodig is. Een gesprek met de twee heren die uiteenzetten wat SHMUH doet voor mensen die financieel tussen de wal en het schip dreigen te geraken.

,,Hoe eerder men zich bij ons meldt, hoe beter is te voorkomen dat schulden iemand boven het hoofd gaan groeien”, merkt Baakman op. ,,Je zou onze methodiek kunnen vergelijken met die van de brandweer: het is beter om in actie te komen bij rookontwikkeling dan bij een uitslaande brand.” Hij noemt een paar oorzaken die kunnen leiden tot het op gang komen van problemen: ,,Me..

Mis niks, lees alles van Nieuwsblad De Kaap


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen met Nieuwsblad De Kaap. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Nieuwsblad De Kaap lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen.