Het azc in Leersum.
Het azc in Leersum. Google streetview

‘Armeniërs vinden zelf opvangadres’

Maatschappelijk

HEUVELRUG Twee van de vier gezinsleden van een uitgeprocedeerd Armeens vluchtelingengezin hebben het Leersumse asielzoekerscentrum met onbekende bestemming verlaten. De andere twee bevinden zich nog wel in Azc De Hoogstraat. Maar burgemeester Frits Naafs verwacht dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hun kamer zal willen ontruimen. 

Door Michiel Schaaij

OPVANGADRES Dat zou nodig zijn om de verhoogde instroom van nieuwe vluchtelingen op te vangen. De burgemeester ontkent echter dat de gezinsleden dan op straat komen te staan. ,,Dat beeld is onjuist.” Hij zegt over aanwijzingen te beschikken, dat ze intussen zelf een opvangadres hebben gevonden. ,,Ze staan straks niet met hun spullen in het bos”, aldus Naafs.

VRIJHEIDSBEPERKING Het COA heeft de Armeniërs opnieuw een plek in het uitzetcentrum in Ter Apel aangeboden. Het gezin heeft echter eerder al geweigerd om naar die vrijheidsbeperkende locatie (VBL) te gaan. De verwachting is, dat de vier ook deze keer niet op het aanbod van COA zullen ingaan. Verder komen ze niet in aanmerking voor de zogenoemde bed-bad-broodregeling in de stad Utrecht, aldus Naafs.

De burgemeester zegt dat hij vijf weken bezig is geweest met de kwestie, maar dat hij nu weinig meer voor het gezin kan doen. ,,Ik kan geen gerechtelijke uitspraken veranderen.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuurwerk bij bloemencorso Leersum gaat niet door 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Het verhaal van Maarten Maartens: Rondleidingen op Landgoed Zonheuvel 12 uur geleden
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 8 aug, 14:16
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 8 aug, 10:10
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30