In januari 2015 werden de plannen voor 'Nieuw Vogelesang' gepresenteerd.
In januari 2015 werden de plannen voor 'Nieuw Vogelesang' gepresenteerd. Schlingmann Architecten

Plan Nieuw Vogelesang vrijwel ongewijzigd

7 april 2019 om 06:00 lokaal

LEERSUM De sloop van voormalig hotel-pension Vogelesang aan de Rijksstraatweg 162 is in volle gang. Op het perceel wordt vervolgens zorgvilla 'Nieuw Vogelesang' gebouwd met daarin twintig huurappartementen en -studio's voor bewoners van zorgzwaartepakket 5 en hoger. Een team van vaste medewerkers zal hen 24-uurszorg verlenen vanaf de zomer van 2020.

Edith Hazelzet

Ruim vier jaar lag het project stil. In januari 2015 werden de plannen voor 'Nieuw Vogelesang' gepresenteerd en enthousiast ontvangen in het dorp. In 2017 heeft eigenaar Arnold Visscher het stokje overgedragen aan Frans Tanis en Nicole Kros-van Maurik. Zij staan momenteel aan het roer van 'Nieuw Boschzicht'. Ook zijn de plannen voor 'Nieuw Vogelesang' weer actueel. Samen met Estea, specialist in de (her)ontwikkeling van zorgvastgoed en tevens zorgexploitant, wordt het project nu gerealiseerd.

THUISGEVOEL Erik van den Brand, mede-eigenaar van Estea, licht de samenwerking toe: ,,We werken heel prettig samen met deze zorgondernemers, die allebei een lange staat van dienst hebben in de zorg. Behalve dat zij mede-eigenaar zijn van de Leersumse zorgvilla's, zijn zij dagelijks zelf op de werkvloer aanwezig. Met hen hebben we een toekomstbestendige dienstverlening, wat hard nodig is gezien de aanvragen voor woonruimte die wekelijks bij 'Nieuw Boschzicht binnenkomen." De exploitanten staan voor kleinschalige zorg met vaste verzorgers: ,,We willen bewoners een gevoel van thuiskomen geven, met een eigen plek maar ook gezamenlijkheid door een dagprogramma. Samen eten, samen de maaltijden klaarmaken en misschien zelfs mee boodschappen doen voor wie dat nog kan. En natuurlijk door het bieden van activiteiten. We staan niet alleen voor zorg, maar ook voor het welzijn van onze bewoners."

HUISKAMERS Het plan voor Zorgvilla 'Nieuw Vogelesang' is licht aangepast, al blijft het originele ontwerp van Schlingmann Architecten uit Veenendaal het uitgangspunt. ,,Van buiten is het nagenoeg gelijk, gebruikmakend van materialen die aansluiten bij de directe omgeving. Maar van binnen is de indeling iets veranderd, zodat er nu veertien appartementen en zes studio's in passen. De appartementen zijn in overleg eventueel geschikt voor echtparen", vertelt Van den Brand. ,,Als nieuwe zorgexploitanten hadden we wat andere wensen qua praktische indeling. Zo komt er nu op elke tien woningen een grote gezamenlijke huiskamer." Qua prijsstelling zal 'Nieuw Vogelesang' niet in het hoogste segment uitkomen: ,,We willen een mix aan bewoners, en beslist ook woonruimte bieden aan mensen met alleen een AOW."

TUIN 'Nieuw Vogelesang' is aan de voorkant drie verdiepingen hoog, en achter op het perceel twee verdiepingen. ,,Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een tuinplan voor rondom het pand. Het is de bedoeling dat dit een ware oase van rust wordt voor de toekomstige bewoners. Er wordt ook een serre met uitzicht op de tuin gerealiseerd. Daarnaast komt er een dakterras waar bewoners van de eerste verdieping van de buitenlucht kunnen genieten."

NIEUWSBRIEF Aannemer Peter Looijen uit Elst zal de nieuwbouw realiseren. ,,De bouwketen zijn geplaatst, de bomen zijn gesnoeid en ingepakt ter bescherming en het aanwezige asbest is verwijderd. Als alles verloopt volgens planning dan hopen we voor de zomervakantie van 2020 de eerste bewoners te mogen begroeten", besluit Van den Brand. Aanmelden voor de nieuwsbrief over de nieuwe zorgvilla kan via www.nieuwvogelesang.nl

advertentie
advertentie