Leah Lantinga vindt haar werk bij de Voedselbank erg waardevol.
Leah Lantinga vindt haar werk bij de Voedselbank erg waardevol. Corina Blommendaal

Voedselbank blij met nieuwe vrijwilligers

3 april 2019 om 06:46 lokaal

DOORN De Stichting Voedselbank Utrechtse Heuvelrug heeft twee nieuwe vrijwilligers die wekelijks helpen om de voedselpakketten samen te stellen en uit te delen aan ongeveer veertig gezinnen in Doorn. ,,De tijdelijke uitgifte vanuit de Cantina in het Cultuurhuis gaat prima en het is fantastisch om te zien dat jonge mensen er bewust voor kiezen vrijwilligerswerk te doen en zo een waardevolle bijdrage leveren aan de samenleving.''

Corina Blommendaal

De voedselbank was de afgelopen tijd een aantal keren in het nieuws, onder andere vanwege hun tekort aan vrijwilligers en hun zoektocht naar een nieuwe locatie voor zowel opslag als distributie. ,,Daarom is het fijn om nu positief nieuws te kunnen melden", zegt bestuurslid Reinier van Kuyk. ,,Naast de mogelijke nieuwe locatie aan de Perzikengaard die in 2020 beschikbaar zou kunnen komen, zijn wij ontzettend blij met nieuwe, jonge mensen die inzien hoe belangrijk het is dat gezinnen die het even niet zelf kunnen redden iedere week een voedselpakket van ons krijgen. En daar een bijdrage aan willen leveren."

STUDENT De meeste vrijwilligers die actief zijn, niet alleen binnen de voedselbank maar ook bij verenigingen en zorginstellingen, zijn ouderen. Mensen die na hun pensioen behoefte hebben om een zinvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij. Maar soms zijn het ook jonge mensen, in dit geval twee studentes. Leah Lantinga studeert ergotherapie aan de HAN in Nijmegen. ,,Ik ben via mijn opleiding op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk, omdat ik vanuit school de opdracht kreeg om te gaan kijken bij verschillende groepen mensen in de maatschappij. Je was er helemaal vrij in om uit te zoeken waar je dit ging doen."

VOORBEELDFUNCTIE De vader van Lantinga is volop actief als vrijwilliger bij de Doornse voetbalvereniging DEV en ze zit vaak samen met hem op het stembureau als er verkiezingen zijn. Hij hecht er veel waarde aan dat zijn dochter dit doet en kwam op het idee eens te gaan kijken bij de Voedselbank. ,,Ik ging toen zoeken op internet en ben hier via Reinier van Kuyk terecht gekomen", vertelt Leah.

,,Dit zou in eerste instantie voor een week of tien zijn, maar na die periode heb ik aangegeven dat ik het erg leuk zou vinden vrijwilliger te kunnen blijven. Dus nu ben ik hier sinds oktober al iedere vrijdag lekker aan de slag. Mijn ouders vinden dit belangrijker dan dat ik op mijn leeftijd geld verdien. Veel andere jongeren die studeren kiezen liever voor een betaalde bijbaan dan voor vrijwilligerswerk. En dat snap ik ook wel. Maar ook ik heb hiernaast nog een betaald baantje in de horeca."

BREDERE KIJK SAMENLEVING Lantinga vindt het leuk om samen te werken met mensen die ze anders niet zo snel tegen zou komen. ,,Ik hoor veel verschillende verhalen over wat zij hebben meegemaakt, wat voor opleiding ze hebben gedaan en hoe ze hun leven hebben ingevuld. En de gezinnen die de pakketten komen halen zie je in het begin soms wat schuchter binnenkomen, maar je ziet ze iedere week verder uit hun schulp kruipen, ze worden spontaner en voelen zich veilig. En op een gegeven moment hoeven ze niet meer te komen omdat ze weer voor zichzelf kunnen zorgen. Dat is ook ontzettend fijn natuurlijk."

Naast Leah is Larissa Meijvogel, ook studente aan de HAN in Nijmegen waar ze de opleiding voeding en diëtiek volgt, sinds eind vorig jaar vrijwilligster bij de Voedselbank en helpt bij het inpakken van de kratten in Leersum. Zij kwam hier via een stageplek terecht en wilde graag deelnemen aan het goede en mooie werk van de Voedselbank.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie