'Rol gemeenteraad is niet uitgespeeld'

12 maart 2019 om 15:08 lokaal

HEUVELRUG De rol van de gemeenteraden in de Omgevingswet is niet uitgespeeld. Dat is de uitkomst van een stemming in de Tweede Kamer. Dankzij een voorstel van CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie is het advies van de gemeenteraad in de nieuwe wet bindend. Vorige maand stuurde het Overbergse raadslid Teunis Reedijk nog een brandbrief naar Den Haag over de kwestie.

Michiel Schaaij

Reedijk vreesde dat gemeenteraden genoegen zouden moeten nemen ,,met alleen een adviesrol waar niemand zich iets van aan hoeft te trekken". Als het amendement door de Tweede Kamer was verworpen, zouden colleges en andere bestuursorganen de gemeenteraad mogen passeren bij vergunningen voor bouwplannen.

VERSTERKT Het Heuvelrugse raadslid vond dat de gemeenteraad in de toekomst niet alleen moet kunnen blaffen, maar ook moet kunnen bijten. In zijn brief vroeg Reedijk daarom aan Kamerleden, om vóór het amendement te stemmen. Volgens de website Raadslid.nu is de positie van de gemeenteraad door het aannemen van het voorstel versterkt.

advertentie
advertentie