Afbeelding
Archief BDUmedia

'Toekomst van speelplaatsen in gevaar'

13 maart 2019 om 08:40 lokaal

HEUVELRUG ,,Het recht van onze kinderen op voldoende en goede speelruimte is in gevaar." Dat zegt D66-raadslid Carmen Rietdijk, die ouders en de gemeente oproept om in actie te komen. Tijdens een presentatie in de raadscommissie Samenleving schetste ze de teloorgang van de Heuvelrugse openbare speeltuinen.

Michiel Schaaij

VAARDIGHEDEN Buitenspelen is niet alleen leuk, maar ook belangrijk voor de ontwikkeling van sociale, motorische en andere vaardigheden van kinderen. Bovendien zijn buitenspeelplaatsen ook goed voor volwassenen. Het zijn vaak plekken waar ouders en grootouders elkaar ontmoeten en dat zorgt voor sociale samenhang in de wijk.

BEZUINIGING Maar door bezuinigingsdrift ziet de toekomst van de speelplaatsen in de Heuvelrugdorpen er niet erg florissant uit. Tien jaar geleden stelde de gemeente zich nog ten doel, om in totaal 114 openbare speelplekken voor kinderen te hebben. Voor het onderhoud en het beheer zou jaarlijks 175.000 euro nodig zijn.

SOMBER Inmiddels ligt het beschikbare bedrag al 40 procent lager en over drie jaar is niet meer dan een kwart van het oorspronkelijke budget beschikbaar. Het gevolg is dat er geen nieuwe speelplaatsen meer kunnen worden gecreëerd en geen speeltoestellen kunnen worden aangeschaft. Rietdijk spiegelde de raadscommissie een somber toekomstperspectief voor.

PECH GEHAD ,,Kapotte speeltoestellen gaan verdwijnen en dat gebeurt willekeurig", aldus Rietdijk. ,,Als er in jouw buurt door vandalisme veel speeltoestellen sneuvelen, dan heb je pech gehad." Over tien jaar zullen er volgens Rietdijk van de huidige 93 speelplaatsen nog maar 14 overblijven. ,,Die zien er dan bovendien niet zo uit zoals je nu gewend bent: er staan nog maar één of twee speeltoestellen in."

IN DE IJSKAST Een financiële oplossing voor de plaatselijke speeltuinen is echter verder weg dan ooit. In afwachting van verdere bezuinigingen hebben burgemeester en wethouders het speelplaatsenbeleid in de ijskast gezet. Rietdijk wil daarom samen met inwoners en scholen naar creatieve oplossingen zoeken. Als de gemeenteraad meer grasveldjes en schoolpleinen openstelt voor kinderen, zou dat volgens haar een goed begin zijn.

VERPLICHT Vrijblijvend is het speelplaatsenbeleid overigens niet, want in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties heeft Nederland zich verplicht om voor voldoende buitenspeelplaatsen te zorgen. De landelijke overheid vraagt gemeenten om drie procent van de ruimte in woonwijken te reserveren als speelruimte.

advertentie
advertentie