Maarten Koningsberger houdt niet alleen van zingen, maar ook van ruimte, natuur en vogels.
Maarten Koningsberger houdt niet alleen van zingen, maar ook van ruimte, natuur en vogels. Babs Bouwman

Ontdekkingsreis in de liedkunst

9 januari 2019 om 06:41 lokaal

DRIEBERGEN Het volgende concert in de serie Maestro's van Dichtbij staat voor de deur. Op woensdagavond 16 januari presenteren zanger Maarten Koningsberger en pianist Bas Verheijden 12 groepjes van twee liederen, 12 keer één gedicht door twee verschillende componisten op muziek gezet.

Babs Bouwman

Het belooft een bijzondere avond te worden, te horen hoe groot de contrasten tussen die liederen van grote componisten als Schubert, Fauré, Brahms, Schumann, Finzi, Ives, Beethoven en Liszt zullen zijn. Bovendien interessant voor mensen die van tekst en poëzie houden om te horen hoe anders die kan worden geïnterpreteerd: ,,Muziek raakt op een heel bijzondere manier en het is de enige kunst die kippenvel en tranen kan veroorzaken", aldus Koningsberger.

HORIZON De internationaal vermaarde bariton Maarten Koningsberger woonde 32 jaar in het centrum van Amsterdam tot hij zich op een dag realiseerde dat de stad te druk en te vol was geworden. Vogeltjes, horizon en natuur. Dat wilde hij om zich heen. Op zijn zoektocht naar een huis kwam bij toeval terecht in Leersum en al wandelend over het Leersumse Veld besloot hij dat deze plek hem beviel. Nu heeft hij meer tijd en een tuin om uitgebreid van te genieten. De muzikale carrière van Koningsberger begon op jonge leeftijd.

Als jongen van 12 jaar zong hij al de sopraansria's in de Mattheus Passion. Tijdens de middelbare school zat hij in een barokensemble en zong hij bij een (-) kamerkoor. Aanvankelijk wilde Koningsberger pianist worden en startte hij aan het Utrechts conservatorium met als bijvak zang. Maar tijdens zijn opleiding ontdekte hij dat hij meer talent had voor het zingen. Hij koos hoofdvak Zang aan het Conservatorium in Amsterdam en als kers op de taart studeerde hij aan de Operaschool in Parijs. Daarna startte een internationale carrière als opera en concertzanger.

SCHOONHEID ,,Ik heb mijn hele carrière hard gevochten om alles wat binnen de mogelijkheden van mijn stem ligt te blijven doen." Ondanks dat het lied altijd de boventoon voerde, zingt hij het liefst van alles. Het programma op 16 januari geeft een heel mooi overzicht over 140 jaar liedkunst: over schoonheid en melodie. Volgens Koningsberger is Lied een huiskamerkunst en de zaal in de Grote Kerk in Driebergen leent zich daar uitstekend voor.

De vierentwintig liederen zijn een ware ontdekkingsreis en de enorme ontwikkeling is goed te beluisteren. Gezongen in het Engels, Frans en Duits. Tussendoor geeft de zanger uitleg, met name bij de Franse versies. Vol lof is Koningsberger over zijn collega pianist Bas Verheijden: ,,Bas is een genie en hij kan prachtig arrangeren. Hij is een waanzinnige pianist en een hele fijne muzikale collega", aldus Koningsberger.

Kaarten à 15 euro zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Jaques Baas, Cd-Artline en aan de zaal. Reserveer tijdig. Meer info: www.basverheijden.com

advertentie
advertentie