Derde editie Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug

7 september 2018 om 06:18 lokaal

HEUVELRUG Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug vindt komend weekend voor de derde keer plaats. Met twee tijdens dit festival actieve musici hadden we een gesprek.

John de Vries

Een van hen is Elfriede Kooreman. Zij is docente viool en is aangesloten bij de bijna twintig jaar geleden opgerichte Driebergense Muziekcirkel, een collectief van veertien muziekprofessionals, allemaal ZZP'ers, die ook muzieklessen aan kinderen en volwassenen verzorgen. Onder hen drie pianoleraren, twee violisten en twee cellisten. Verder docenten zang, accordeon, viool, blokfluit, klarinet, saxofoon en basgitaar.

GEBOUW ,,De Muziekcirkel is eigenlijk een muziekschool zonder gebouw", zegt Kooreman, wier lessen zich mogen verheugen in de belangstelling van veel leerlingen. Dat geldt voor vrijwel alle bij de Muziekcirkel aangesloten docenten. ,,Na de economische crisis hebben ouders gelukkig weer geld over voor de muzikale vorming van hun kinderen."

Naast haar lespraktijk is Kooreman uitvoerend musicus in een duo met pianist Martin Kuijlenberg en in het Nieuwe Lelie strijkkwartet. Tijdens de Muziekfestival vormt zij met een aantal collega's een gelegenheidskwartet.

Ze presenteren op zondag 9 september op twee locaties, Champ Aubert (13.00 uur) en het Arboretum (15.30 uur), het sprookje 'Hans en Grietje' op muziek van Engelbert Humperdinck, in een bewerking voor strijkkwartet. De muziekdocenten hebben niet voor niets voor een sprookje gekozen. ,,Door de bekendheid en de verhaallijn van dit Grimm-sprookje is het voor kinderen gemakkelijk te volgen."

Het effect daarvan is, dat ook de muziek gemakkelijk 'landt'. De formule is beproefd: ,,Eerder voerden we al Peter en de Wolf, Peer Gynt en het Carnaval der dieren uit." De muziek wordt 'ingepakt' in welgekozen teksten. Kooreman is enthousiast en verwacht veel belangstelling: ,,Voor ons is het heel leuk op verschillende locaties in onze mooie gemeente te spelen."

VAN DE PARTIJ Ook de 21-jarige Lena ter Schegget is komend weekend van de partij. De masterstudente Viool aan het Utrechtse Conservatorium, docent Chris Duindam, is al sinds haar zevende jaar muzikaal actief. De muziek zit in haar genen. Vader en moeder zijn beide namelijk blokfluitist en beroepsmusici. Dat is wat Lena ook graag wil zijn en ze is al een heel eind op weg. ,,Vanaf mijn dertiende doe ik al mee aan concoursen voor jong talent", zegt ze.

Daaronder het prestigieuze Prinses Christina-concours, waar zij de finale bereikte. ,,Mijn deelname aan de Iordans Viool Dagen, onderdeel van het Nederlands Viool Concours, leverde me een eerste prijs op." Deelnemen aan concoursen, geeft Lena aan, is hard werken. Maar ze heeft het er allemaal voor over. Tijdens het Muziekfestival Heuvelrug speelt ze op 9 september op Sparrendaal (11.00 uur) in Driebergen samen met andere professionele musici, zoals Annoesjka Cabo, het Strijkkwintet in C van Schubert.

De muzikale toekomst van Ter Schegget ziet er zonnig uit. ,,Komend voorjaar maak ik een tournee met het Orkest Ludwig en verzorg ik een aantal concerten met het Rietveldensemble." Ondertussen is zij bezig met het opzetten van een eigen strijkkwartet. ,,En ik ben nog een tijd bezig met mijn masterstudie aan het conservatorium." Ze kijkt erg uit naar haar optreden op 9 september: ,,We hebben er stevig voor gerepeteerd."

Meer informatie op muziekfestival-uh.nl.

advertentie
advertentie