Beelden van de opening, verricht door 'blindfluencer' Tjarda Struik (tweede van rechts).
Beelden van de opening, verricht door 'blindfluencer' Tjarda Struik (tweede van rechts).

Kubes exposeert kunst om te zien en te voelen in Slot Zeist

22 september 2023 om 14:34 Kunst

De kunst in de expositiezalen van Slot Zeist mag normaal gesproken alleen bekeken worden, nu er ook gevoeld kan worden krijgt de kunst een extra dimensie. Dat maakt deze expositie juist ook voor mensen zonder visuele beperking extra spannend om te bekijken, omdat ze hier zien en voelen kunnen combineren.

ZEIST ‘Blindfluencer’ en aspirant-burgemeester van Leiderdorp Tjarda Struik - nu nog raadslid in Zeist - opende onlangs de jubileumexpositie van KUBES in Slot Zeist. Tot en met 29 oktober zijn daar werken te zien van 27 blinde en slechtziende kunstenaars. Zij zijn aangesloten bij het kunstenaarscollectief van stichting KUBES. Deze landelijk opererende stichting zet zich al 35 jaar in om kunst en cultuur ook toegankelijk te maken voor mensen met een beperkt zicht. Deze bijzondere expositie zet de lustrumviering luister bij. Struik, zelf slechtziend, was onder de indruk van de expositie, waar niet alleen veel te zien is maar waar de meeste kunst ook met de handen gevoeld kan worden.

Op de expositie zijn tachtig werken te zien. Een groot aantal is ook te koop. De werken zijn zowel ruimtelijk als in het platte vlak en bestaan uit verschillende materialen. Van installaties tot beeldhouwwerken en van schilderijen tot papierkunst.

De exposerende kunstenaars zijn in de weekenden regelmatig zelf aanwezig om bezoekers te woord te staan.  De makers vertellen over hun drijfveren en er draait ook een korte film over stichting KUBES. Het wordt duidelijk dat, waar de visuele waarneming van de buitenwereld tekort schiet, de innerlijke verbeeldingskracht vaak des te groter is. Om een inkijkje te geven in hun belevingswereld kan je als bezoeker een zogenaamde ‘ervaringsbril’ opzetten om de kunst zelf ook met beperkt zicht te ervaren.

De expositie is te zien van dinsdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur in de expositiezalen van Slot Zeist. Voor een hapje en een drankje bent u al vanaf 10 uur welkom in de Orangerie. Een kaartje kost 6 euro voor volwassenen. Kijk voor meer informatie op slotzeist.nl

De kunstenaars die hier exposeren zijn aangesloten bij de Stichting KUBES, een ontmoetingsplaats waar mensen met en zonder visuele beperking samen kunst en cultuur ervaren. De stichting faciliteert al 35 jaar de kunstbeleving voor blinden en slechtzienden en ook de vrijwilligers ervaren hier eenverbreding van hun horizon.

Dit artikel wordt u aangeboden door Slot Zeist. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant? Neem dan contact op met Erik van Dijk (06-21261005, e.v.dijk@bdu.nl).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie