Caspar Abbenhuis zoekt musici voor zijn fotografieproject: muziek en emotie. En een ruimte om te fotograferen.
Caspar Abbenhuis zoekt musici voor zijn fotografieproject: muziek en emotie. En een ruimte om te fotograferen. Caspar Abbenhuis

Fotograaf Caspar Abbenhuis legt passie van muzikanten vast in portrettenserie

15 juni 2021 om 07:30 Kunst

HEUVELRUG Iedereen die muziek maakt heeft zijn eigen drijfveren. Hoe ontstond de liefde voor dat ene instrument? Waarom koos iemand er voor trompettist, pianist, gitarist of zanger te worden? Lid van een strijkje, spelen bij de big band, zanger bij een koor of onderdeel de harmonie. Muziek maakt niet alleen emoties los bij de toehoorders: ook bij de muzikanten zelf. Dat is wat fotograaf Caspar Abbenhuis wil vastleggen in een portretserie. Hij doet een oproep aan muzikanten in en rond de Utrechtse Heuvelrug, die hun verhaal willen vertellen over hun liefde voor de muziek.

Caspars vader speelde bij de fanfare en gaf zijn zoontje op een dag een trompetje. ,,Vanaf dat moment wist ik dat ik mijn hele leven muziek wilde maken”, vertelt Caspar Abbenhuis.

Lange tijd had hij een droom beroepsmuzikant te worden. Zijn vriendjes vonden het maar raar dat hij met de fanfare meeliep in zo’n raar pakje. De opmerkingen die ze maakten, raakten hem niet. In tegendeel: hij was er juist trots op. Steeds vaker werd hij gevraagd ergens te spelen en op een gegeven moment werd hij aangenomen bij de Luchtmachtkapel, ook wel bekend als Kapel van de Koninklijke Luchtmacht. Hij werd manager bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en reisde de hele wereld rond. Toen spraken zijn vriendjes van vroeger ineens heel anders. Nu zeiden ze: ,,Je hebt toch wel een mooi leven door die trompet.”

LIEFHEBBERIJ Muziek is zijn leven. Het is Abbenhuis dan ook van jongs af aan met de paplepel ingegoten. Toch koos hij er een jaar of tien geleden bewust voor te stoppen als musicus. Abbenhuis zag zichzelf niet tot zijn pensioen trompet te spelen. Door zijn huidige werk bij het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft hij gelukkig nog wel iedere dag muziek om zich heen. Hij ontdekte een nieuwe passie: fotografie. Niet met de bedoeling om er geld mee te verdienen. Maar meer als bijzondere liefhebberij om mooie dingen vast te leggen. Al geruime tijd kriebelde het om zijn twee passies te combineren in één project. Dat komt nu samen in de portretserie: muziek en emotie.

ONTROEREN Musici zijn topsporters. Vaak mensen die zich van kinds af aan hebben opgesloten in een klein kamertje. Iedere dag oefenen en oefenen om op een dag heel goed te kunnen spelen. Die mensen wil Caspar Abbenhuis aandacht geven in zijn portretserie. Want het doel van al dat oefenen was om die muziek naar buiten te brengen en luisteraars te ontroeren. Door corona ligt de culturele sector al heel lang stil. Abbenhuis wil in de serie laten zien, wat muziek maken in hun leven betekent. Ook is hij op zoek naar een ruimte, waar hij kan fotograferen: met een deel van een schuur is hij al tevreden.

Daarom een oproep aan zangers, muzikanten uit alle sectoren. Wie is er bereid om mee te doen aan het project? Wie durft dat verhaal te vertellen en te laten zien welke emoties muziek bij hem of haar losmaken? Het enige wat Caspar Abbenhuis ervoor terugvraagt is dat de portretten op zijn website getoond worden. Gewoon, omdat hij heel erg van muziek en fotografie houdt.

Reageren kan door te mailen naar casparabbenhuis@gmail.com Meer informatie is te vinden op www.casparabbenhuis.nl

door Babs Bouwman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie