Primitieve Kunst, een fout begrip?

25 apr, 07:29 Kijk op cultuur Kunst
K+V
Afrikaans masker, Fang mensen, Gabon. Coll. K+V
Afrikaans masker, Fang mensen, Gabon. Coll. K+V

HEUVELRUG ‘Primitieve Kunst’, vorige week hoorde ik de term nog vallen met betrekking tot een alom gerenommeerd schilder op de Heuvelrug. Eigenlijk is de term uitgevonden in de vorige eeuw bij gebrek aan een betere term om de -in onze westerse ogen- kunst- en cultuurvormen uit Afrikaanse landen aan te duiden.

Maar is die oorspronkelijk kunst uit Afrika, het Zuidzeegebied en Australië wel zo ‘primitief’? Nee dus, maar helaas hebben we er geen betere naam voor. Nog erger is het dat wij de term te pas en te onpas zijn gaan gebruiken. Wij westerlingen zijn best knap in het rubriceren van bepaalde kunstvormen die we vervolgens als ‘groep’ of ‘school’ in een hokje zetten en er een titel aan geven. Zo beda..

Mis niks, lees alles van Nieuwsblad De Kaap


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen met Nieuwsblad De Kaap. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Nieuwsblad De Kaap lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen.