Afbeelding
Huis Doorn

‘Leven in een stroomversnelling’ bij Huis Doorn

24 januari 2023 om 09:59 Historie

DOORN Museum Huis Doorn opende afgelopen donderdag de nieuwe tijdelijke tentoonstelling ‘Leven in een stroomversnelling, Nederland na de Eerste Wereldoorlog’. Met de expositie belicht het museum de technische en culturele veranderingen in de jaren na 1920, de start van het interbellum.

Een belangrijke periode, aldus emeritus Prof. dr. F.W (Frits) Boterman. ,,Deze geschiedenis is een onbekend land en het interbellum is stiefmoederlijk behandeld”, legt hij uit. 

Nederland had in die jaren een groot aandeel in de Europese discussies over ontwikkelingen als kunst en cultuur maar ook het dichten van de verschillen tussen de grote stad en het platteland. Datzelfde gold voor democratisering, vrouwenkiesrecht en de vele technologische ontwikkelingen. Tijdens de openingsspeech benoemde Boterman ook het belang van het opwekken van interesse en het delen van kennis over deze periode zonder snel een moreel oordeel te vormen.

CONTRAST De tentoonstelling is zowel in het huis als in het tentoonstellingspaviljoen te bezoeken. In het paviljoen staat de opkomst van elektriciteit in Nederland centraal. Ondanks dat de ex-keizer een groot voorstander van technologische ontwikkelingen was, had hij een afkeer voor moderne kunst. Terwijl Wilhelm II in Doorn bleef vasthouden aan een negentiende-eeuwse levensstijl, werd in Utrecht het Rietveld-Schröderhuis gebouwd. In Huis Doorn wordt daarom het contrast tussen modern design en de smaak van Wilhelm II gevisualiseerd.

Met deze tentoonstelling en de tentoonstellingen in de toekomst wil Museum Huis Doorn, naast de historische collectie van de ex-keizer, de ontwikkelingen in het interbellum van 1919 tot 1941 onder de aandacht brengen. Het ontstaan van de Tweede Wereldoorlog kan niet los worden gezien van de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, meent het museum. 

De tentoonstelling is te zien tot en met 30 juli 2023. Meer informatie via: www.HuisDoorn.nl

advertentie
advertentie