Jan Hoogendoorn, Franc Sluijs en Peter Hilligehekken verheugen zich op de uitgifte van het plaatjesboek.
Jan Hoogendoorn, Franc Sluijs en Peter Hilligehekken verheugen zich op de uitgifte van het plaatjesboek. Arie Rebergen

Amerongse historie bij Jumbo: Plaatjes plakken in een gratis boek

13 januari 2022 om 15:54 Historie

AMERONGEN Jumbo Amerongen en de Heemkundige Stichting Amerongen hebben de handen ineen geslagen. Vaste klanten van de Jumbo mogen een gratis boek met een hard kaft en voorzien van historische omschrijvingen ophalen. Daarna ontvangt iedere klant bij elke bestede 10 euro een gratis een pakket met plaatjes om in dit boek te plakken. Het eindresultaat is een fraai naslagwerk waarin de geschiedenis van Amerongen beschreven staat.

Franc Sluijs van Jumbo Amerongen: ,,Jan Hoogendoorn en Peter Hilligehekken van de Heemkundige Stichting Amerongen, zijn er bijna een jaar lang erg druk mee geweest. Ze hebben voor ons de foto’s die op de plakplaatjes staan uitgezocht, beschreven en aangeleverd.’’

Jan Hoogendoorn hoort het met een glimlach aan en vertelt dat hij samen met Peter meer dan 600 foto’s heeft beoordeeld en dat er zo’n 150 zijn uitgekozen.

TABAKSTEELT Jan: ,,Het boek is onderverdeeld in allerlei categorieën. Verschillende straten en wijken, het kasteel, de molen, boerenstand en middenstand, brandweer, kerken, sportverenigingen, het Zendings-Diaconessenhuis Bethanië, de Tweede Wereldoorlog en ga zo maar door. De tabaksteelt loopt overal als een rode draad doorheen. Met een 300 jarige geschiedenis, waar in 1960 een einde aan kwam, was deze industrie meer dan verweven met de historie van het dorp. Het boek begint bij het ontstaan van Amerongen en loopt door tot die tijd. Ook Overberg krijgt de aandacht die het verdient, dit dorp onderhoudt nog steeds nauwe historische banden met Amerongen. Het is een mooi tijdsbeeld en zeker voor velen een interessant boek.’’

KLUS Jan lacht nog een keer en vertelt dat hij met gemak een tweede boek zou kunnen samenstellen. Maar nu even niet, want het was voor beide doorgewinterde liefhebbers van de historie een hele klus.

Franc is zich daar terdege van bewust en zet de heren nog even extra in het zonnetje. Hij is erg trots op het eindresultaat en staat te popelen om de boeken uit te delen aan zijn klanten. Jan en Peter hebben de eer om het eerste resultaat officieel overhandigd te krijgen. Dat hebben ze volgens Franc meer dan verdiend.

Jumbo Amerongen is gisteren gestart met het uitdelen van de boeken en eerste plaatjes. De complete actie duurt zes weken.

Jumbo Amerongen, Koenestraat 36, 3958 XH Amerongen.

Deze advertorial wordt u aangeboden door Jumbo Amerongen. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant? Neem dan contact op met Erik van Dijk (06-21261005, e.v.dijk@bdu.nl).

advertentie
advertentie