Henk Jan Derksen draag het glas-in-lood raam over aan stichtingsvoorzitter Jaap Holwerda, die het in bruikleen afstaat aan de eigenaar van de seminarieflat, Vesteda.
Henk Jan Derksen draag het glas-in-lood raam over aan stichtingsvoorzitter Jaap Holwerda, die het in bruikleen afstaat aan de eigenaar van de seminarieflat, Vesteda. Jaap Holwerda

Glas-in-lood raam van voormalig Seminarie terug op zijn plaats

Historie

DRIEBERGEN Een glas-in-lood raam met een wapenschild uit het voormalige Seminarie Rijsenburg in Driebergen is terug op de plaats waar het seminarie ooit stond. Dit raam bevond zich naar alle waarschijnlijkheid in het portaal van de hoofdingang van het gebouw uit 1856/57. De weduwe van een man die het uit het seminariegebouw heeft gered, heeft het jaren geleden gegeven aan Henk Jan Derksen, die indertijd ijverde voor behoud van het gebouw.

Derksen heeft het raam in een plexiglazen omkasting laten opnemen en al die jaren bewaard. Hij schenkt het nu aan de Stichting Credopugno. Voorzitter Jaap Holwerda zet zich met deze stichting in voor behoud van het monument voor Dr. Herman Schaepman aan de Hoofdstraat, dat is verbonden met de geschiedenis van het seminarie.

Henk Jan Derksen draag het glas-in-lood raam over aan stichtingsvoorzitter Jaap Holwerda, die het in bruikleen afstaat aan de eigenaar van de seminarieflat, Vesteda. Het krijgt een plaats in de hal voor het kantoor van de huismeester, zodat het te zien is voor al zijn bezoekers. Het is dus wel zichtbaar, maar veilig tegen vandalisme of diefstal.

HERALDIEK De kersverse Koning Willem I heeft vanaf 1814 de Hoge Raad van Adel onder meer belast met het erkennen van het recht wapens te voeren door adellijke families, gemeenten en hun voorgangers, de vroegere ‘heerlijkheden’. Op 10 juni 1818 is op verzoek van de gemeente Driebergen het gebruikte wapen bevestigd. Op 30 september 1818 gebeurde dat ook aan de ambachtsheerlijkheid Rijsenburg, ‘op verzoek van de eigenaar’. Dat was in die tijd Petrus Judocus van Oosthuyse. Het is niet toegekend aan de gemeente Rijsenburg, misschien omdat die ten tijde van het verzoek nog niet was losgemaakt uit de gemeente Driebergen (dat was per 1 januari 1818). Dit oorspronkelijke wapen heeft drie kantelen in rood.

Het wapen in het glas-in-lood raam lijkt op het wapen van Rijsenburg, maar is niet hetzelfde en is ook niet toegekend door de Hoge Raad van Adel. Dit wapen heeft vier kantelen. In het latere gemeentewapen van Driebergen-Rijsenburg (vastgesteld 1933) zijn er ook drie kantelen. De kroon hoort ook niet op het wapen van Rijsenburg. Wel is er in 1933 een kroon toegevoegd aan het wapen van de nieuwe gemeente, omdat Driebergen voorheen een hoge heerlijkheid was. Het glas-in-lood wapen komt dus niet overeen met dat van de heerlijkheid en latere gemeente Rijsenburg, ook niet met het wapen dat het restaurant Wapen van Rijsenburg tegenwoordig gebruikt. Mede daarom is het raam hier op zijn plek, de plaats van het vroegere seminariegebouw, dat werd gesloopt in 1984.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 9 uur geleden
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 11 uur geleden
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 15 aug, 16:52
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 14 aug, 08:38
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 14 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35