Afbeelding
Museum Huis Doorn

Museum Huis Doorn lanceert educatief platform over Eerste Wereldoorlog

Historie

DOORN Het Educatief Platform Eerste Wereldoorlog gaat vandaag live, het is te vinden op www.eerstewereldoorlog.nl. Het Educatief Platform is een online platform van Museum Huis Doorn waar een volledig digitaal en interactief educatief programma gevolgd kan worden over de Eerste Wereldoorlog.

Het programma sluit aan bij de verplichte inhoud van het onderwijscurriculum en de gebruikte lesmethoden. Het platform is in eerste instantie bedoeld voor leerlingen in de onderbouw van het Voortgezet Onderwijs maar is ook te gebruiken door de laatste klassen van het basisonderwijs.

REIS NAAR HET VERLEDEN In het programma op het Educatief Platform maken leerlingen een reis naar het verleden. In de eerste module ‘Oorlogsgasten’ gaan zij terug naar 29 juni 1914 en belanden in een Antwerpse huiskamer aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. In de huiskamer ligt een krant op tafel met schokkend nieuws: ‘De kroonprins van Oostenrijk en zijne gemalin vermoord’.

Dit is het begin van een historische reis waarin de leerlingen via een spannend verhaal met bijbehorende opdrachten in de schoenen stappen van een lid van een Antwerpse familie die in 1914 besluit te vluchten naar het neutrale Nederland.

Maar wat neem je mee als je vlucht? Is er hulpverlening en noodopvang? Tijdens het verhaal dat ze doorlopen, doen de leerlingen kennis op over de Eerste Wereldoorlog en worden ze geconfronteerd met menselijke en tijdloze thema’s zoals verlies, onzekerheid, recht en onrecht. Er wordt daarbij een koppeling gemaakt met het huidige vluchtelingenvraagstuk.

BETROUWBAARHEID De leerlingen worden uitgedaagd om kritisch om te gaan met primaire en secundaire bronnen. Wat vertellen historische bronnen en hoe betrouwbaar zijn deze? Zij moeten keuzes maken en ervaren de gevolgen van hun besluit. Het verhaal waar ze zelf deel van uitmaken, de aansprekende visuele elementen en het spelelement zorgen ervoor dat ze gemotiveerd worden en de kans krijgen zich in te leven in de geschiedenis.

In het komende jaar wordt het Educatief Platform WOI aangevuld met meerdere modules.

AANMELDEN Aan het educatieve programma zijn geen kosten verbonden. Docenten kunnen zich aanmelden via https://vo.eerstewereldoorlog.nl/docenten/.

Het Educatief Platform is mede mogelijk gemaakt door de steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, GO Fonds, VOS Fonds en het VSB Fonds.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 9 uur geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 13 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04