Afbeelding
Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Spectaculaire ontdekkingen in prehistorische grafheuvels Doorn

10 februari 2021 om 17:30 Historie

DOORN Tijdens onderzoek naar prehistorische grafheuvels in natuurgebied Stameren in Doorn zijn spectaculaire ontdekkingen gedaan. Zo werd in de kern van één van de heuvels een stukje van de oorspronkelijke grafkuil aangeboord, waarbij kleine fragmenten van de gecremeerde overledene werden aangetroffen, samen met een scherf van een meegegeven pot én een stuk bewerkt vuursteen. In de flank van een andere grafheuvel werden tevens restanten gevonden van een zogenaamde bijzetting: een persoon die, honderden jaren na het oprichten van de grafheuvel, zichzelf bij zijn of haar voorouder heeft laten bijzetten.

Het onderzoek is onderdeel van het gemeentelijke grafheuvelonderzoek in de Utrechtse Heuvelrug. Daarbij wordt achterhaald welke van de circa 300 heuvels die in het landelijk informatiesysteem staan aangeduid als ‘grafheuvel’ dit ook daadwerkelijk zijn. De vastgestelde grafheuvels dateren hoofdzakelijk uit de bronstijd en de ijzertijd, tussen circa 4000 en 2000 jaar geleden en kunnen dank zij dit onderzoek beter beschermd en behouden worden.

VERRE GESCHIEDENIS IN BEELD Wethouder Rob Jorg: ,,Onze gemeente hecht grote waarde aan archeologisch erfgoed. De vondsten brengen onze verre geschiedenis heel dichtbij en zijn onderdeel van de identiteit van de inwoners van de Utrechtse Heuvelrug. Daarom zet de gemeente in op goed en duurzaam behoud van deze archeologische bodemschatten. Om de interessante resultaten in beeld te brengen, is de eerste aflevering van de Youtube-serie Graven in het Groen geheel aan deze editie van het grafheuvelonderzoek gewijd. Gemeente-archeoloog Peter Weterings neemt je tijdens het onderzoek mee de bossen van Doorn in en geeft uitleg over het doel en de resultaten van het onderzoek. Zo kun je getuigen van die bijzondere ontdekkingen die tijdens het onderzoek gedaan worden.” 

Aflevering 1 van Graven in het Groen is te vinden via www.heuvelrug.nl/onderzoek-naar-prehistorische-grafheuvels

Afbeelding
advertentie
advertentie