Van Asselt doet 'Vindingrijke Vondst'
Van Asselt doet 'Vindingrijke Vondst' van Asselt adviseurs & accountants

Van Asselt doet ‘Vindingrijke Vondst’

Historie Deel je nieuws

Begin februari heeft de gemeente Driebergen een kunstwerk in brons van de bekende Haagse kunstenaar Theo van der Nahmer (1917-1989) terug geplaatst voor het pand van Van Asselt adviseurs & accountants. Wij zijn benieuwd naar de historie van dit kunstwerk en zijn met behulp van onderstaande bronnen in de geschiedenis gedoken.

Vanaf 8 juni 2009 was Driebergen-Rijsenburg een (PTT) postkantoor armer en een post-servicepunt op de Traaij rijker. In 1948 zag men in Driebergen-Rijsenburg de business van post en telegrafie nog volop zitten. Met het nodige naoorlogse elan werden plannen gemaakt voor een nieuw postkantoor op de hoek van de Hoofdstraat en de Buzziburglaan. Daarmee zouden de huisvestingsproblemen van het toenmalige post- en telegraafkantoor in het ‘oude’ gemeentehuis verholpen zijn. Het nieuwe pand moest een monumentaal karakter krijgen, daarover bestond geen twijfel. Het duurde tot 1964 voordat de deuren van het nieuwe postkantoor opengingen.  

Het postkantoor kreeg ook een buitenkunstwerk: een bronzen beeld van de bekende Haagse kunstenaar Theo van der Nahmer (1917-1989; Nieuwe Haagse School). Op de vraag wat het kunstwerk moest voorstellen, kon de beeldhouwer zelf geen antwoord geven. “Eenieder denke ervan wat hij wil.” Met het vertrek uit het postgebouw heeft de toenmalige eigenaar van het postkantoor het kunstwerk meegenomen en opgeslagen. Het kunstwerk is op verzoek van een drietal Driebergenaren van de Stichting Vroeger & Nu, geschonken aan de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het doel: herplaatsing op de oorspronkelijke locatie. Dit is in februari 2020 gerealiseerd. 

Na de verkoop van het oude postkantoor aan Van Asselt adviseurs & accountants en een intensieve verbouwing (vanaf 2014), was Driebergen-Rijsenburg wederom een mooi pand aan de Hoofdstraat rijker. Met het realiseren van een 2e bouwlaag met prachtige appartementen was deze vindingrijke vondst op deze markante locatie compleet. De tijd werd rijp om dit te onderstrepen met de herplaatsing van het kunstwerk. Dat is inmiddels gelukt, op een opvallende plaats bij de kantooringang aan de Hoofdstraat. In het voorbijgaan wordt je nieuwsgierigheid gewekt en blijf je even stil staan. Inderdaad, de naam voor het kunstwerk dringt zich als vanzelf op: ‘Vindingrijke Vondst’. Het moet worden gezegd, gebouw en kunstwerk harmoniëren buitengewoon. 

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 16 uur geleden
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04
Afbeelding
Officieel watertekort door droogte, verdeelplan treedt in werking 3 aug, 17:48
Afbeelding
‘Fantastisch om mensen zo te zien genieten’ 3 aug, 07:30