Harry en Marko Schanssema geven met hun boeken de verhalen en de geschiedenis door aan de jonge generatie.
Harry en Marko Schanssema geven met hun boeken de verhalen en de geschiedenis door aan de jonge generatie. Babs Bouwman

Korps Mariniers: verhalen van vader en zoon

19 februari 2020 om 06:42 Historie

DOORN Een veteraan vertelt zijn verhaal over het vervullen van zijn diensttijd bij het Korps Mariniers. In het boek 'Tussen aankomst en vertrek' kijkt Harry Schanssema terug op zijn leven als dienstplichtig marinier (1958-1960) in de tropen van Nederlands Nieuw-Guinea. Wat bezielde hem om na zoveel jaren zijn ervaringen op te schrijven. Hij voedde zijn zoon Marko op met de Korpswaarden verbondenheid, kracht en toewijding en inspireerde hem daarmee om ook de pen ter hand te nemen. Marko's boek in wording gaat over het vaandel van het Korps en de verhalen achter de wapenfeiten. Vader en zoon beschikken beiden over een grote interesse in de geschiedenis van het Korps Mariniers. En dat is goed te merken in hun vertellingen.

Babs Bouwman

Op 29 november 1958 vertrok de bus van de Van Braam Houckgeestkazerne te Doorn naar Schiphol. Aan boord de 20-jarige Schanssema en zijn maten op weg naar hun nieuwe 'avontuur'. De maanden daarvoor volgde hij de opleiding Eerste Militaire Vorming. Een leven van tijgeren in de modder, gehoorzaamheid, discipline, fysieke kracht en het verdragen van brullende onderofficieren. Kwaliteiten die je nodig hebt om te overleven als marinier. Hard nodig om de missie in Nederlands Nieuw-Guinea naar behoren te vervullen, zoals het beveiligen van het vliegveld, het paleis, de watervoorziening en de munitiebunker.

,,We moesten de zaak bewaken", vertelt Schanssema, ,,Elke indringer proberen in de kraag te pakken of op slinkse wijze het bos in te sturen". Zijn boek gaat over zijn herinneringen, het avontuur van het verplaatsen in het bos en ook de overweldigende natuur met de geur van klei en nat gras. Angstige momenten beleefde hij niet: ,,De hele mentaliteit was toen anders. We zagen niet zo snel beren op de weg", vertelt Schanssema.

RESPECT Waarom Schanssema zoveel jaren later het boek schreef? ,,Ik wilde iets achterlaten voor de volgende generatie. En voor mijn oude maten, die niet al hun herinneringen meer paraat hebben", zegt de oud-marinier. De reacties op zijn boek zijn vol ongeloof, maar ook van respect en waardering. Mensen zijn hem dankbaar dat hij ze mee op reis neemt naar de tijd van toen.

Schanssema: ,,Alles heb ik bewaard. Brieven, kleding, foto's. En verder putte ik uit alles wat nog in mijn 'brei' zat". Het resultaat is een rijk geïllustreerd boek: een nuchter ervaringsverslag doordrenkt van typisch mariniersjargon van één van de duizenden militairen die in die tijd uitgezonden werden. Het neemt de lezer mee naar de wondere werelden van het Korps mariniers, zoals het voorwoord van Generaal-majoor Oppelaar beschrijft.

GESCHIEDENIS Marko Schanssema werkt als burger bij defensie en is reservist bij de Marine. Als actief bestuurslid van het COM Noord (contact oud en actief dienend mariniers) hoort hij veel verhalen. Dat zette hem dat aan het denken over de geschiedenis van het Vaandel: waar komt het vandaan? Waar werd het voor gebruikt? Wat zijn wapenfeiten en de verhalen erachter? Marko: ,,Ik luister naar de verhalen van veteranen over wat er gebeurde tijdens de wapenfeiten en wat de lessen zijn die we aan toekomstige generaties kunnen meegeven." 

Iedere marinier houdt tijdens zijn beëdiging en het afleggen van de eed of belofte, het vaandel vast. Met zijn boek wil Schanssema de jonge mariniers de diepere betekenis van het vaandel meegeven. Naar verwachting komt eind 2020 zijn rijk geïllustreerde boek uit.

Vader en zoon Schanssema zijn trots op elkaars werk en hopen dat veel mensen leren van de verhalen die niet vergeten mogen worden. Verkrijgbaar bij The Read Shop in Doorn.

advertentie
advertentie