Burgemeester van Utrechtse Heuvelrug Frits Naafs
Burgemeester van Utrechtse Heuvelrug Frits Naafs Marieke Duijsters

Geen aanplakborden bij Statenverkiezingen

25 januari 2023 om 15:26 Gemeenteraadsverkiezingen

HEUVELRUG Er komt de komende maanden geen politieke plakstrijd in de Heuvelrugdorpen. Aan de Provinciale Statenverkiezing van 15 maart doen te veel partijen mee, zegt burgemeester Frits Naafs. Daarom laat hij de vertrouwde verkiezingsborden achter gesloten deuren op de gemeentewerf staan. Wel werkt de gemeente mee aan een verkiezingsdebat op 7 maart in Doorn.

Volgens Naafs hebben zich in de provincie Utrecht maar liefst 20 partijen voor de Statenverkiezingen aangemeld. ,,Bovendien hebben we tegelijkertijd twee waterschapsverkiezingen, waarvan we helemaal nog niet weten hoeveel partijen daaraan meedoen”. Om die allemaal een plekje te geven, zou de gemeente extra verkiezingsborden moeten aanschaffen. 

OPPORREN Die investering ziet Naafs niet zitten, ook omdat de effectiviteit van aanplakborden gering blijkt te zijn. ,,Er is een paar jaar geleden een onderzoek gedaan naar maatregelen die de opkomst bevorderen. Het plaatsen van verkiezingsborden scoorde daar niet goed in”, zegt hij. Wel wil hij nieuwe kiezers opporren om gebruik van hun stemrecht te maken. 

FLINKE KLUS Zo’n 600 Heuvelrugjongeren die recent 18 jaar geworden zijn, krijgen een ansichtkaart die ontworpen is door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook op de website van de gemeente zal aandacht aan de Statenverkiezingen worden besteed. Verder moeten er natuurlijk ook weer stemmentellers worden gezocht. Al met al wacht de gemeente volgende maand een flinke klus. 

SABOTAGE Naafs noemt de Statenverkiezingen en de administratieve nasleep ,,a hell of a job”. Volgens hem heeft het vandalisme van 2022 geen rol gespeeld bij zijn besluit om dit keer geen verkiezingsborden te plaatsen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart vorig jaar werden her en der borden met extreem-rechtse leuzen beklad. In Maarn kwamen raadsleden gezamenlijk  in actie tegen de sabotage van het verkiezingsbord op het 5 Mei-plein. 

LOBBY Intussen wordt er op de achtergrond flink gelobbyd in de richting van provincie. Zo wordt er samen met andere gemeenten een politieke verlanglijst opgesteld. Verder brengt het huidige provinciebestuur komende week een bezoek aan het Heuvelrugcollege. Dat geeft B en W de gelegenheid om een aantal belangrijke dossiers aan de orde te stellen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie