Afbeelding
Pixabay

‘Invasieve’ halsbandparkiet laat zich steeds vaker zien

Dieren

HEUVELRUG Halsbandparkieten worden op steeds meer plekken in Nederland gezien. Vorig jaar werd het groene vogeltje bijna tienduizend keer gespot. In 2015 gebeurde dit nog zo’n 6500 keer. Dat blijkt uit cijfers die LocalFocus heeft ontvangen van Waarneming.nl, een site waarop natuurliefhebbers dieren die zij hebben gespot kunnen melden. Sinds 2015 zijn er in de gemeente Utrechtse Heuvelrug 128 gespotte halsbandparkieten gemeld.

De halsbandparkiet komt hier van origine niet voor: de vogel heeft zijn oorspronkelijke thuis in Centraal-Afrika en India. De ‘exoten’ die nu in Nederland rondfladderen zijn volgens de Vogelbescherming afstammelingen van ontsnapte of losgelaten kooivogels en leven vooral in stedelijke gebieden. 

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kunnen invasieve exoten - dit zijn dieren die hier van nature niet voorkomen zoals de halsbandparkiet - schadelijk zijn voor de natuur. De schade die halsbandparkieten veroorzaken is vooral het verdringen van andere inheemse dieren. De dieren concurreren voor nestruimte met bijvoorbeeld uilen. 

Niet iedereen is dan ook blij dat de relatief nieuwe vogelsoort in Nederland rondvliegt. De belangenorganisatie Platform Stop Invasieve Exoten wil de introductie van exoten ‘zoveel mogelijk voorkomen’ en ‘de aanwezigheid van soorten monitoren en waar nodig maatregelen te nemen om ze te verwijderen’. De stichting organiseert tot en met zondag een themaweek om aandacht te vragen voor het onderwerp.


Op bovenstaande kaart vind je per gemeente het aantal meldingen van halsbandparkieten op Waarneming.nl. Dit is een site waar natuurliefhebbers onder andere vogels die zij hebben gezien kunnen doorgeven. De cijfers gaan over 2015 tot en met medio juni 2021.

In onderstaande grafiek vind je landelijk, per provincie of per gemeente het aantal meldingen van halsbandparkieten op Waarneming.nl. De cijfers gaan over 2015 tot en met medio juni 2021. Hoeveel halsbandparkieten er zijn geteld zijn is afhankelijk van het aantal mensen dat een melding doorgeeft op Waarneming.nl. Het kan zijn dat er in een periode of gebied meer (fanatieke) waarnemers actief zijn.


advertentie
advertentie
Afbeelding
Binnenkort werkzaamheden voor bosomvorming in de Kaapse Bossen 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Al 110 jaar jeugdzorg op Valkenheide gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Begroting: afvalstoffenheffing kan volgend jaar omlaag 26 sep, 14:19
Afbeelding
Grote brand bij Bakkerij van der Woerd in Doorn: ‘Ons levenswerk is verwoest’ video 26 sep, 11:37
Afbeelding
Zeer grote brand bij Echte Bakker Van der Woerd in Doorn 26 sep, 07:42
PREMIUM
Afbeelding
Stichts Mannenkoor zoekt zangers 26 sep, 07:04
PREMIUM
Afbeelding
Overstap naar biologisch en einde pacht in één week 25 sep, 07:28