De huismus werd afgelopen weekend 2.829 keer geteld in gemeente Utrechtse Heuvelrug
De huismus werd afgelopen weekend 2.829 keer geteld in gemeente Utrechtse Heuvelrug Pixabay

Huismus verstoot koolmees van de troon tijdens Nationale Vogeltelling

Dieren

HEUVELRUG De huismus kwam als winnaar uit de bus bij de Nationale Vogeltelling afgelopen weekend. De landelijke winnaar werd ook in gemeente Utrechtse Heuvelrug het meest waargenomen van alle soorten. Met haar 2.829 tellingen liet de vogel de koolmees en vink achter zich, die met 2.484 en 2.256 waarnemingen op een tweede en derde plek belandden. 

Opvallend is ook het aantal tellingen: de huismus werd in gemeente Utrechtse Heuvelrug bijna twee keer zoveel waargenomen als een jaar geleden. Gemeentebreed zijn in totaal 19.325 vogels waargenomen door 1.060 deelnemers. Landelijk werden ruim 2,7 miljoen vogels geteld door 198.000 Nederlanders. Hiermee werd de ‘magische grens’ van 100.000 ruimschoots overschreden. Echter werden gemiddeld per tuin minder vogels gezien. Volgens Vogelbescherming Nederland komt dit door het zachte winterweer van de afgelopen periode. Hierdoor verblijven veel vogels in bossen en weilanden, waar zij nog voldoende voedsel tot hun beschikking hebben.


De top 10 van gemeente Utrechtse Heuvelrug bij de tuinvogeltelling van afgelopen weekend. - Vogelbescherming - Vogelbescherming

Ten opzichte van vorig jaar hebben enkele interne verschuivingen plaatsgevonden en heeft de spreeuw zijn plek afgestaan aan de kauw. In vergelijking met de landelijke cijfers is te zien dat zowel de heggenmus als de kauw relatief veel voorkomen in gemeente Utrechtse Heuvelrug. De Turkse tortel werd daarentegen vaker geteld in andere delen van Nederland. Alle resultaten van de telling zijn te vinden op de website van de Vogelbescherming.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Onrust door plan voor zonneveld in Overberg: ‘De mensen voelen zich niet gehoord’ 1 uur geleden
Afbeelding
Weer landelijke ophokplicht pluimvee wegens opleving vogelgriep 14 uur geleden
Afbeelding
Politieke partijen buurgemeenten zoeken oplossing veiligheid fietsende leerlingen gisteren
Afbeelding
Heuvelrugpolitiek wil geen omgekeerde vlaggen meer 4 okt, 13:18
Afbeelding
Slechts één inzittende betrokken bij politieachtervolging die eindigde met aanrijding in Driebergen 4 okt, 12:31
PREMIUM
Afbeelding
Herstel van schade door valwind in Leersum kan beginnen 4 okt, 12:00
Afbeelding
Van Barneveld helpt door brand getroffen bakker uit Doorn 4 okt, 08:27