De huismus werd afgelopen weekend 2.829 keer geteld in gemeente Utrechtse Heuvelrug
De huismus werd afgelopen weekend 2.829 keer geteld in gemeente Utrechtse Heuvelrug Pixabay

Huismus verstoot koolmees van de troon tijdens Nationale Vogeltelling

Dieren

HEUVELRUG De huismus kwam als winnaar uit de bus bij de Nationale Vogeltelling afgelopen weekend. De landelijke winnaar werd ook in gemeente Utrechtse Heuvelrug het meest waargenomen van alle soorten. Met haar 2.829 tellingen liet de vogel de koolmees en vink achter zich, die met 2.484 en 2.256 waarnemingen op een tweede en derde plek belandden. 

Opvallend is ook het aantal tellingen: de huismus werd in gemeente Utrechtse Heuvelrug bijna twee keer zoveel waargenomen als een jaar geleden. Gemeentebreed zijn in totaal 19.325 vogels waargenomen door 1.060 deelnemers. Landelijk werden ruim 2,7 miljoen vogels geteld door 198.000 Nederlanders. Hiermee werd de ‘magische grens’ van 100.000 ruimschoots overschreden. Echter werden gemiddeld per tuin minder vogels gezien. Volgens Vogelbescherming Nederland komt dit door het zachte winterweer van de afgelopen periode. Hierdoor verblijven veel vogels in bossen en weilanden, waar zij nog voldoende voedsel tot hun beschikking hebben.


De top 10 van gemeente Utrechtse Heuvelrug bij de tuinvogeltelling van afgelopen weekend. - Vogelbescherming - Vogelbescherming

Ten opzichte van vorig jaar hebben enkele interne verschuivingen plaatsgevonden en heeft de spreeuw zijn plek afgestaan aan de kauw. In vergelijking met de landelijke cijfers is te zien dat zowel de heggenmus als de kauw relatief veel voorkomen in gemeente Utrechtse Heuvelrug. De Turkse tortel werd daarentegen vaker geteld in andere delen van Nederland. Alle resultaten van de telling zijn te vinden op de website van de Vogelbescherming.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 14 aug, 08:38
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 14 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30