Afbeelding
NOS

Opnieuw harde lockdown: de aangepaste coronamaatregelen op een rij

18 december 2021 om 19:30 Corona

HEUVELRUG (ANP) Vlak voor de feestdagen kwam het kabinet zaterdagavond met een moeilijke boodschap. Nederland gaat vanaf zondag 05.00 uur weer in een harde lockdown, tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022. Dat hebben demissionair premier Mark Rutte, zorgminister Hugo de Jonge en Jaap van Dissel van het RIVM zaterdagavond tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Alle niet-essentiële winkels en horeca moeten hun deuren sluiten. Het onderwijs en de buitenschoolse opvang sluiten tot en met in ieder geval 9 januari. Dat geldt ook voor het middelbaar en hoger onderwijs. Er zijn enkele uitzonderingen. Op 3 januari besluit het kabinet over het onderwijs vanaf 10 januari.

BEZOEK Het advies voor bezoek thuis luidt: Ontvang thuis niet meer dan 2 personen vanaf 13 jaar per dag. Met uitzondering van Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling. Dan geldt maximaal 4 personen vanaf 13 jaar per dag.

‘ONVERMIJDELIJK’ Een nieuwe lockdown is ,,onvermijdelijk vanwege de vijfde golf die met omikron op ons afkomt”, zei demissionair premier Mark Rutte tijdens de persconferentie. Bij het Outbreak Management Team (OMT) en het kabinet zijn ernstige zorgen over de opkomst van de omikronvariant. Ze verwachten dat de huidige maatregelen niet voldoende zijn om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. 

De belangrijkste maatregelen en dringende adviezen op een rij:

- Voor iedereen geldt: Blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte. Houd overal 1,5 meter afstand.

- Ontvang thuis niet meer dan 2 personen vanaf 13 jaar per dag. Met uitzondering van Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling. Dan geldt maximaal 4 personen vanaf 13 jaar per dag.

- Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.

- Buiten geldt er een maximum groepsgrootte van 2 personen vanaf 13 jaar. Mensen die op 1 adres wonen zijn hiervan uitgezonderd.

- Niet-essentiële winkels, horeca, theaters, locaties voor kunst- en cultuurbeoefening, dierenparken, pretparken en binnensportaccommodaties moeten de deuren sluiten.

- Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, mogen open blijven tot 20.00 uur. Hier geldt een mondkapjesplicht en een maximum van 1 bezoeker per 5m2 meter.

- Het onderwijs en de buitenschoolse opvang sluiten tot en met in ieder geval 9 januari. Er zijn enkele uitzonderingen. Op 3 januari besluit het kabinet over het onderwijs vanaf 10 januari.

- Uitgezonderde dienstverlening zoals tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, de notaris of advocaat mogen open blijven. 

- Alle niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, gaan dicht.

- Bioscopen, musea, theaters en concertzalen gaan dicht.

- Alle binnensportlocaties gaan dicht (zwemlessen uitgezonderd). Buitensportlocaties blijven geopend voor alle leeftijden tussen 05.00 en 17.00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club.

- Er geldt een evenementenverbod. Uitvaarten met maximaal 100 gasten, weekmarkten en professionele sportwedstrijden zonder publiek, zijn uitgezonderd. Kerstmarkten zijn niet toegestaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie