Afbeelding
NOS

Rutte vindt versoepelingen spannend maar verantwoord

Corona Coronavirus

HEUVELRUG (ANP) Cafés en restaurants mogen hun terrassen zoals verwacht vanaf woensdag 28 april weer openen, maar alleen tussen 12.00 en 18.00 uur. Per terras zijn maximaal vijftig gasten toegestaan. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte bekendgemaakt tijdens een persconferentie over versoepeling van de coronamaatregelen.

Aan een tafel mogen maximaal twee mensen zitten, tenzij iedereen tot hetzelfde huishouden behoort. De tafels moeten op 1,5 meter afstand van elkaar staan, tenzij er kuchschermen tussen worden gezet. Gasten krijgen vooraf een checkgesprek, worden geregistreerd en moeten reserveren. Dat laatste mag ook ter plekke, aldus Rutte.

BITTERBAL Voor de beperkte openingstijden van de terrassen is volgens Rutte gekozen om de risico’s binnen de perken te houden. ,,Daarmee schrap je de bitterbal en de avondmaaltijd.”

Rutte zegt zich te realiseren dat horeca-ondernemers op veel meer hadden gehoopt. Zij maken een ,,ongelofelijk zware tijd” door. ,,Dat nemen we niet met deze eerste stap allemaal weg”, aldus de premier.

De premier kondigde daarnaast aan dat de avondklok vanaf woensdag 28 april om half 5 ‘s ochtends geschrapt wordt. Daarnaast mogen mensen per dag weer twee mensen thuis ontvangen in plaats van één.  

WINKELS Winkeliers mogen klanten zonder afspraak ontvangen, maar dat betekent niet dat er geen regels meer in de winkelstraat gelden. Kleine winkels mogen vanaf 28 april spontaan maximaal twee mensen per verdieping toelaten, voor grote winkels geldt een maximum van één klant per 25 vierkante meter, zei demissionair premier Mark Rutte in de persconferentie op dinsdag.

Rutte doet voor de uitvoering ,,een beroep op gemeenten, brancheorganisaties en individuele ondernemers om deze spannende stap in goede banen te leiden”. Net als vorig jaar moeten winkeliers en hun verenigingen helpen met de handhaving. Ook moeten zij ervoor zorgen dat 1,5 meter afstand wordt gehouden en er niet te veel mensen tegelijkertijd in de winkel staan.

Mocht het misgaan en winkelstraten te druk worden, dan kunnen ze worden gesloten. Mondkapjes blijven binnen verplicht, en klanten moeten zoveel mogelijk alleen naar de winkel komen, benadrukte de premier. Warenmarkten mogen, zolang 1,5 meter afstand wordt gehouden, volledig open.

‘SPANNEND’ De versoepelingen die het kabinet dinsdagavond heeft aangekondigd, zijn ,,ongelofelijk spannend” volgens Rutte. De besmettingscijfers en druk op de zorg zijn nog altijd buitengewoon hoog.

Volgens de premier moet er bij de versoepelingen rekening gehouden worden met de mensen in de zorg, die nog altijd te maken hebben met een ,,dagelijkse werkelijkheid van volle bedden, doodzieke patiënten en hollen, hollen hollen”. Maar, zo citeerde hij de voorzitter van het veiligheidsberaad Hubert Bruls: het is niet mogelijk om ,,met nul risico” uit de coronacrisis te komen. Rutte noemde de eerste stap ,,behoedzaam en voorzichtig”.

Volgens de premier is het ,,geen gok” om nu deze verruimingen door te voeren terwijl de druk op de ziekenhuizen nog erg groot is. De opvallend hoge stijging van opgenomen coronapatiënten die dinsdag werd gemeld, is volgens hem een ,,dagpiek”. Wel erkende Rutte dat het kabinet nu afwijkt van het RIVM. Dat wil pas versoepelingen doorvoeren als de dagelijkse opnamen in de ziekenhuizen niet alleen volgens voorspellingen maar ook daadwerkelijk afnemen.

JANSSENVACCIN Nederland begint vanaf woensdag met de inentingen met het coronavaccin van Janssen. Dat kondigde zorgminister Hugo de Jonge aan.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft onderzoek gedaan naar een zeldzame combinatie van trombose en een lager aantal bloedplaatjes. Dat is inderdaad een zeer zeldzame bijwerking van het vaccin, stelde de EMA vast, maar de voordelen wegen op tegen de nadelen. Die bevinding is voor het kabinet genoeg om weer met het middel te prikken, aldus De Jonge. Hij zal, anders dan toen dezelfde bijwerkingen bleken op te treden bij AstraZeneca, geen advies vragen aan de Gezondheidsraad.

Daarmee blijft Nederland volgens hem op koers in het vaccinatieprogramma, en het doel om half mei de groepen met de meest kwetsbare gezondheid en de oudste leeftijdsgroepen in te enten. De eerste prikken met Janssen gaan naar medewerkers van ziekenhuizen en de GGZ.

Volgens De Jonge heeft nu ruim een kwart van de volwassenen een inenting gehad, en worden inmiddels negenduizend prikken per uur gezet.,,We zijn en blijven voor het tempo afhankelijk van de vaccins die geleverd worden. En omdat dat er steeds meer worden, blijven we op schema om begin juli iedereen ten minste één keer te hebben gevaccineerd.” Daarmee kan het ,,een heerlijke zomer worden”, aldus De Jonge. Maar dan zullen de maatregelen wel opgevolgd moeten blijven worden.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (4): ‘Misschien hebben we het niet willen zien aankomen’ 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Kinderboerderij woest vanwege gedumpte konijnen: ‘Diertjes overnemen gaat niet zomaar’ 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (3): ‘Als je het mij vraagt komt het petroleumstel terug’ 1 okt, 16:00
PREMIUM
Afbeelding
Studentenhuizen op de Heuvelrug 1 okt, 12:51
PREMIUM
Afbeelding
Nieuwe speeltuin Beelaerts van Bloklandstraat: ‘Dit is een primeur voor onze gemeente’ 1 okt, 07:04
PREMIUM
Afbeelding
Gemeenteraad akkoord met bouwplan Sportlaan Driebergen 30 sep, 18:11
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (2): ‘Een revolutie of burgeroorlog is niet ondenkbeeldig’ 30 sep, 16:00